Всички категории

8-те Задължителни Предмета в Ръчния Багаж

Пътуването със самолет винаги идва с голяма доза стрес.

Именно затова е важно добре да подготвите багажа си!

Организацията на всяко пътуване може да се окаже предизвикателство дори за най-опитните пътешественици. Резервация на хотела, планиране на дейностите по време на екскурзията, подредба на документите и структуриране на бюджета – изглежда сякаш подготовката няма край.

Вероятно най-напрягащия елемент от всяко пътуване е транспортът, особено ако става дума за екскурзия в чужбина. Дори да нямате страх от самолети, притеснението дали всичко около полета ще протече гладко може да ви държи с дни.

Е, ще ви бъде далеч по-спокойно, ако сте сигурни, че багажът ви е добре подреден.

Доста често пътуващите бъркат разликите между различните видове багаж и правилата, свързани с него. Това е и причината мнозина да трябва да пренареждат чантите си на самото летище и да се разделят с ценни вещи точно преди качването на самолета.

Може да си спестите тези главоболия, ако се запознаете старателно с всички изисквания за полета и подготвите багажа си изрядно!

Ако нямате много опит с пътуванията или често ви се случват засечки в последния момент, имате късмет!

В този наръчник сме подготвили всичко най-важно, което трябва да знаете за ръчния багаж! Да започваме!

Какви са основните изисквания за ръчния багаж?

Има основателни причини самолетните компании да имат строги правила, що се отнася до размера на багажа.

Тежестта на самолета е ключова за плавното протичане на полета и всяко надвишаване на ограниченията крие рискове. Мнозина забравят, че освен теглото на самата машина, броят и тежестта на пътниците и техните чанти също оказват голямо влияние.

Когато купувате билета си, ще забележите, че имате право на различни видове багаж. Броят на позволените чанти също варира, в зависимост от това в коя класа ще пътувате.

Освен големите куфари, които се товарят отделно, всеки пътник има право и на чанта, която може да вземе със себе си на отреденото му място. Именно тази чанта се нарича “ръчен багаж”.

Указанията на всяка самолетна компания са различни, затова ви препоръчваме да се запознаете с условията на сайта на конкретната фирма, с която ще пътувате.

Въпреки това, има някои основни ограничения, към които е добре да се придържате.

Като за начало, трябва да обмислите какъв вид чанта да вземете със себе си. Повечето компании позволяват всякакви малки чанти – леки туристически раници или работни куфарчета, например.

За някои от пътниците е позволено да вземат една чанта ръчен багаж и една отделна чанта за лаптоп. В този случай, калъфът с устройството се води изключение и не се включва към килограмите на ръчния багаж.

Като стана въпрос за килограми, следващата важна стъпка е да претеглите чантата, след като я напълните. Тук отново ви съветваме да проверите указанията на конкретната компания, с която ще пътувате. Обикновено на пътниците е позволено да вземат със себе си ръчен багаж до 5 килограма.

Когато опаковате принадлежностите си, чантата може да се издуе и да заема повече място, отколкото когато е празна. След като сте сложили всичко вътре, трябва да вземете точните размери, тъй като това също се проверява.

В повечето случаи ще трябва да се вместите в чанта с размери 40 на 30 см.

Ако ръчният ви багаж не отговаря на изискванията на компанията, имате няколко възможности.

В случай, че е прекалено тежка, можете да извадите някои неща от нея и да ги прехвърлите в куфарите, стига там да имате свободно място.

Другият вариант е да ги оставите на ваш близък, който ви изпраща, и да се разделите с вещите по време на пътуването.

Ако много държите на тях, обаче, има възможност и да заплатите допълнителна такса. Така чантата ви ще бъде натоварена като чекиран багаж заедно с останалите ви куфари и ще може да си я вземете обратно след като пристигнете на дестинацията си.

Какво е позволено да носите в ръчния си багаж?

Когато опаковате ръчния си багаж, трябва да обмислите кои са вещите, от които имате нужда най-често. Най-важните ви принадлежности трябва да са винаги във вас, в случай, че куфарите ви бъдат изгубени.

Такива са например всички лични документи като паспорта, шофьорската книжка или билетите са връщане, ако пътувате двупосочно.

Всякакви устройства като лаптопи, таблети и електронни четци, също трябва да бъдат в ръчния ви багаж. Така ще ги предпазите от евентуална повреда и ще сте сигурни, че няма да бъдат изгубени.

Голяма част от ежедневните ви вещи са позволени за ръчен багаж.

Можете да вземете със себе си дори електрическа четка за зъби, за да се освежите по време на полета.

Въпреки това, бъдете внимателни, защото някои продукти трябва да бъдат опаковани добре или попадат в категория с ограничения.

Ако искате да носите маша за къдрене, например, трябва да я поставите в подходящ калъф и да се убедите, че няма начин да се включи сама по време на полета.

В случай, че пренасяте стъклени предмети, пък, ще се наложи да ги опаковате добре, за да не се счупят по време на полета.

Най-големите ограничения са за течностите, аерозолите и газовете, познати под съкращението ТАГ.

В тази категория попадат всякакви напитки и храни в течно състояние като мед и лютеница, например. Освен тях са включени козметичните продукти, кремове, дезодоранти, паста за зъби, гримове в течно състояние и други.

Препарати за почистване на контактни лещи, екрани на дигитални устройства и течните сапуни също са с ограничения и попадат в категорията ТАГ.

Повечето от тези принадлежности ще трябва да опаковате в специални торбички, които се продават на летището, както и във всички големи дрогерии. Важно е контейнерите, в които пренасяте ТАГ продуктите, да не надвишават 100 милилитра.

Изключение от това правило са бебешките храни, както и лекарства, които трябва да се приемат по време на полета.

Всички ТАГ продукти трябва да се поставят в прозрачен плик с вместимост до 1 литър, като на всеки пътник се полага по един такъв. Важно е пликът да може да се отваря и затваря плътно, затова се постарайте да не го претъпквате с продукти.

За пушачите също има ограничения.

Вероятно си мислите, че всякакви устройства за пушене като електронни цигари, вейпове и лули, може да се опаковат в чекирания багаж.

Е, истината е, че това е забранено при някои компании. Всички тютюневи изделия и устройства за пушене трябва да бъдат в ръчния багаж, но не бива да се използват по време на полета. Разбира се, препаратите за почистване на тези устройства също трябва да бъдат опаковани според ограниченията за ТАГ продуктите.

Какво е забранено да носите в ръчния си багаж?

Разбира се, има някои неща, които няма как да пренасяте в багажа си.

Както вероятно сте се досетили, оръжията са забранени.

Всеки пътник с хладнокръвно и огнестрелно оръжие, както и взривоопасно устройство, няма да бъде допуснат на борда на самолета.

За потенциални оръжия се считат и някои спортни принадлежности като бейзболни бухалки и стикове за голф, затова те също са забранени за ръчния багаж.

В същата категория влизат и всякакви инструменти като отвертки, чукове, клещи и други. Тях може да сложите в чекирания багаж.

Освен тях, са забранени и доста химикали, токсични препарати и отровни вещества.

Ако по време на проверката служителите открият подобна вещ в багажа ви, най-вероятно ще ви дръпнат настрани и ще ви претърсят обстойно. Разбира се, всички забранени вещи ще бъдат конфискувани.

За тези, които успеят да скрият вещите, но бъдат разкрити впоследствие, има още по-сериозни последствия.

В зависимост от нарушението, може да се наложи да заплатите глоба, да прекарате известно време в ареста или дори затвора.

Именно затова е изключително важно да се запознаете подробно с указанията на самолетната компания и внимателно да подбирате вещите в багажа си.

Ако са ви конфискували скъп предмет, имате възможност да си го върнете.

Повечето летища имат политика, според която пазят конфискуваните вещи за определен срок от време, за да можете да си ги вземете на връщане. Също така на доста места имате възможност за доставка, в случай, че няма да се връщате обратно на въпросното летище.

Как ефективно да подредим ръчния си багаж?

След като вече имате представа кои предмети можете да вземете с вас на борда, е време и да подготвите чантата си.

Всеки може да натъпче вещите без много старание, но само истинските професионалисти могат да подредят ефективно ръчния си багаж.

Когато стягате чантата си за път, трябва грижливо да подредите принадлежностите си, за да не срещате трудности по време на пътуването.

На първо място е важно да се съобразите с вместимостта на чантата и да не надвишавате лимита.

Претъпканата чанта се носи по-трудно, а ако ви потрябва нещо от дъното, задачата става невъзможна.

Най-удачно е да напълните три-четвърти от чантата, за да имате свободно място за допълнителни предмети и да откривате лесно всяка вещ.

Да залитате в другата крайност също не е препоръчително.

Ако оставите прекалено много свободно място, предметите вътре ще се разместват постоянно. Дрехите ви ще се намачкат, а крехките предмети може да бъдат затиснати от по-тежки и да се счупят.

Важно е да подредите вещите си по приоритет и да ги опаковате в този ред.

За най-накрая оставете най-важните вещи, които ще ви трябват най-често по време на пътуването.

Всякакви документи за проверка, портфейли и зарядни, трябва да се държат във въшните джобове, за да са достъпни във всеки един момент.

Препоръчваме ви да обърнете внимание и на това колко тежки са предметите.

Винаги първо опаковайте по-тежките предмети и постепенно преминавайте към по-леките.

По този начин, обемните предмети ще бъдат на дъното и няма да затиснат по-дребните ви вещи.

Още един съвет от нас е да използвате вакуумни торбички и органайзери за по-малките предмети.

Така козметиката ви ще бъде събрана на едно място, зарядните устройства – на друго, а документите – в съвсем различен плик. По този начин вещите няма да се смесват и всичко ще бъде лесно откриваемо.

Е, вече знаете как трябва да изглежда изрядният ръчен багаж.

За финал решихме да ви подскажем и кои вещи задължително трябва да вземете със себе си на борда, за да бъде безпроблемно пътуването ви…

1. Паспорт

Без да преувеличаваме можем да кажем, че паспортът е най-важната вещ при всяко пътуване.

Документът за самоличност ще ви трябва при всяка проверка и е вашата защита при евентуални проблеми.

Той е и вашият пропуск при преминаване на границата. Освен това, в зависимост от вашата националност, паспортът може да служи и като заместител на визата и да ви дава право на свободно влизане в редица държави.

Трябва да сте внимателни и да пазите паспорта си по време на цялото пътуване. Като за начало, трябва да се снабдите и с няколко резервни копия, които да използвате, ако нещо се случи с оригинала.

А относно това какво може да се случи с него – опасностите са неизброими. Никога не го дръжте в джоба си, от където лесно може да падне или да бъде откраднат.

Като най-важната вещ във вашия багаж, неговото място е в най-сигурния джоб на чантата ви, където ще бъде в безопасност.

Прекалената слънчева светлина и влагата могат да повредят документа и той да се счете за невалиден. Освен това, трябва да внимавате да не го скъсате или залеете с течност.

Именно затова е най-удачно да го държите в специален калъф, който да го предпазва от щети.

Калъф за международен паспорт OEM Classic


Идеалното решение, ако се притеснявате за паспорта си, е този предпазен калъф. Той е със семпъл, но елегантен дизайн, който не се набива на очи, и се предлага в няколко цвята.
Изработен е от екологична кожа, която ще защитава крехките корици и страници на документа от слънце, влага и надрасквания. Калъфът е компактен, с точните размери на паспорта, и разполага с няколко отделения, за да сте максимално организирани.
Купи сега

2. Портфейл

Следващата важна вещ след паспорта е портфейлът. Все пак, той се използва дори в ежедневието и човек рядко излиза от вкъщи без него.

Препоръчваме ви да вложите средства в специален портфейл, който да използвате само за пътувания.

Туристическите портфейли са по-големи и могат да вместят повече документи, талони, касови бележки и, разбира се, паспорта.

Освен това, ако заминавате за друга държава, вероятно ще ви се наложи да обменяте валути и ще имате нужда от повече място за чуждите банкноти и монети.

Голяма част от тях разполагат и с допълнителни екстри като място за писалка, за да имате винаги пишещо средство, с което да попълвате формуляри и картички.

Едно от най-страшните неща, които могат да ви се случат, е да останете в чужда държава без никакви документи или парични средства.

За жалост, такава опасност винаги има. Именно затова е важно да сте предпазливи, да не губите портфейла си и да не позволявате да го откраднат.

Някои пътнически портфейли разполагат с допълнителни закопчалки и защитно покритие, зад което да скриете най-скъпите си карти и принадлежности. Независимо кой продукт изберете, стремете се той да е издръжлив и сигурен.

Портфейл Kalibrado Noble


Един чудесен вариант е портфейлът Kalibrado Noble, който отлично съчетава стила с практичността. В него ще можете да поберете всичко нужно за вашето пътуване – от документи и карти, до банкноти и монети.
Изработен е от елегантна естествена кожа и е изключително компактен и удобен за пренасяне. Разполага с място за цели 14 карти, а специалното покритие ги предпазва от RFID лъчи, които могат да източат и откраднат информацията ви.
Купи сега

3. Електроника

В днешно време никой не напуска дома си без поне едно или две мобилни устройства.

Телефони, лаптопи, таблети, електронни четци, безжични слушалки, смарт часовници и какво ли още не – всичко това попада в категорията “електроника”. Когато пътувате, всички тези устройства трябва да бъдат в ръчния ви багаж.

Разбира се, още при проверката ще се наложи да ги извадите, а след това трябва задължително да ги включите на самолетен режим по време на полета.

Ако не се съобразите с тези условия, устройствата ще попречат на скенера и така ще забавите проверката на багажа ви. Рисковете, ако включите някое устройство по време на полета, са още по-големи.

Когато подреждате електрониката си в ръчната чанта, трябва да сложите всяко устройство в специален прозрачен плик, който да може да се затваря.

Бъдете изключително внимателни с батериите, защото могат да причинят пожар и да се окажат риск за здравето на пътниците.

Литиево-йонните батерии задължително трябва да бъдат в ръчния багаж, а капацитетът им не бива да надвишава 160 Wh. Същото се отнася и за външните батерии за зареждане, само че за тях ограничението е до 100 Wh.

Когато подреждате електрониката си, задължително се уверете, че тя е добре обезопасена. Използвайте калъфи и чанти със специални ремъци и джобове, които да защитават устройствата от удари или надрасквания.

Комплект калъф и аксесоари за лаптоп Tomtoc


Препоръчваме ви да заложите на комплекта на Tomtoc, който включва две чанти – една за лаптоп и една за допълнителни аксесоари като зарядно, слушалки и други. Продуктите са изключително здрави и предлагат висока защита за вашите вещи.
Освен дебелата плюшена подплата и защитния ръб около ципа, чантите предлагат и възможност да подредите устройствата си така, че да са достъпни по всяко време по време на пътуването.
Купи сега

4. Слушалки

Хубаво е да имате и слушалки под ръка, особено ако става дума за дълъг полет.

Освен, че можете да слушате музика, можете да ги използвате и за вградените екрани, на които да гледате филми. Те ще блокират страничния шум и ще ви помогнат да се отпуснете по време на полета.

Тук идва и въпросът какви слушалки да подберете. Препоръчваме ви да заложите на малък и компактен модел, който лесно да приберете в чантата или в джоба си.

Независимо дали заложите на големи слушалки или тапички, препоръчваме ви да ги изпробвате предварително, за да сте сигурни, че ще прилегнат на ушите ви и ще бъдат удобни.

Още една важна характеристика е кабелът. От вас зависи дали ще изберете безжичен модел или слушалки с кабел, тъй като и двата вида крият както предимства, така и недостатъци.

Безжичните слушалки са доста практични и в днешно време мнозина разполагат с поне един модел. Те, обаче, не винаги са най-подходящата опция за полети. Макар да може да ги използвате през по-голямата част от пътуването, ще трябва да ги изключите когато самолетът излита и каца.

Другият вариант са слушалките с кабел. Те може и да не са толкова удобни, но за сметка на това можете да ги свържете с екрана пред вас – опция, която не е възможна с безжичните продукти.

Аудио слушалки Оn-ear JBL Tune 510


Този продукт е идеален за път, тъй като е едновременно компактен, но и доста практичен. Слушалките се свързват с Bluetooth, което означава, че няма да ви се налага постоянно да разплитате и навивате кабели и ще можете да се движите свободно.
Батерията на слушалките е изключително издръжлива и ще ви стигне дори за най-дългите полети. Можете да слушате без прекъсване до 40 часа, а зареждането става само за 2 часа.
Купи сега

5. Възглавничка за път

Ако ви предстои дълъг полет, задължително трябва да се снабдите с възглавничка за път.

В самолета ще трябва да стоите на седалката си през почти цялото време, а ако ще пътувате в продължение на часове, това може да се окаже доста натоварващо за тялото ви.

Освен, че вратът ви ще се схване от постоянното седене, най-вероятно ще почувствате умора и ще ви се доспи. За да не клюмвате върху рамото на човека до вас и допълнително да се изкривите, ви препоръчваме да се подготвите с възглавничка, на която да подпрете главата си.

Когато я избирате, помислете за размера, както и за дизайна. Някои възглавнички идват с ремъци за допълнителна опора, а други са от дишаща материя, за да не се запарва кожата ви.

Възглавничка за пътуване NO1018


Един чудесен вариант е тази възглавничка за врат. Изработена е от мемори пяна, която следва извивките на врата и предлага максимална опора и комфорт. Възглавничката е в приятен син цвят и освен удобна, е и компактна.
След пътуването може да отпуснете въздуха от нея и да я приберете в багажа, а при следващото пътуване бързо да я надуете отново. Освен това, продуктът разполага и с допълнителна закопчалка от предната страна, за да не се размества по време на сън.
Купи сега

6. Бельо и дрехи

Един от най-големите страхове на всеки пътник е изгубеният багаж. За съжаление, куфарите понякога могат да се изгубят, особено ако имате няколко полета с прекачване.

Разбира се, това не означава, че те ще бъдат изгубени завинаги. Когато подготвяте багажа си, задължително сложете попълнен формуляр с вашите данни, за да може авиационната компания да достави багажа ви, ако случайно бъде изгубен.

Именно в такива ситуации е добре да сте подготвени с допълнителен комплект дрехи и бельо в ръчния багаж.

Важно е да разполагате с поне една дебела блуза, както и тениска и панталони. Не забравяйте за бельото и чорапите, а ако отивате на място със студен климат – шапката и ръкавиците са задължителни.

Разбира се, няма как да поберете целия си гардероб в малката ръчна чанта, затова ще ви подскажем как да сгъвате дрехите си.

Съветваме ви да навивате дрехите на рула и така да ги наслагвате в багажа си. По този начин ще спестите място, а платовете няма да се намачкат по време на пътуването.

Още един трик е да използвате органайзери и пликове, в които да разделите дрехите и бельото си. Така ще предпазите тъканите от разляти течности и остри предмети, които може да ги разкъсат.

Добре е контейнерите да са от дишащ плат, за да може дрехите да не задържат влага. Също може да изберете да вакуумирате дрехите си, след като ги поставите в пликовете, за допълнителна защита.

Органайзери за пътуване WALALLA


Тези органайзери са перфектното решение за всеки, на когото му предстои дълго пътуване. Комплектът разполага с общо 10 различни чанти, предназначени за отделните групи дрехи – една голяма, една средна и една малка чанта за облекло, две мешки, специално отделение за обувки, както и чанта за бельо.
Продуктите са в приятен бежов цвят и са изработени от лек полиестер, за да не правят багажа ви прекалено тежък. Може да сте сигурни, че пътуването ви ще мине далеч по-спокойно, ако дрехите ви са подредени и защитени в отделните чанти.
Купи сега

7. Козметика

Още една важна категория, за която доста пътници забравят до последния момент, е козметиката. Разбира се, тук не става въпрос само за гримовете, макар и те да са доста важни.

Всякакви парфюми, дезодоранти, балсами и кремове, както и продуктите за коса и тяло, влизат в този списък и подлежат на ограничения.

Когато подготвяте козметиката за ръчния си багаж, трябва да се съобразите с правилата и да не надвишавате лимита от 100мл. за всеки продукт. Препоръчваме ви да заложите на пътническите разфасовки на любимите си козметични продукти, които лесно може да откриете в повечето дрогерии.

Ако не желаете да влагате средства в чисто нови продукти, можете да заложите и на малки бутилчици, в които да прелеете от оригиналните бутилки. Тези контейнери са предвидени именно за път и са съобразени с ограниченията за полет.

Още един съвет от нас е да опаковате малките бутилки и кутии в прозрачни пликове, за да не се разлеят по пътя. Ако слагате цялата си козметика на едно място, се постарайте да не оставяте празно място и грижливо да уплътните органайзера.

Козметична транспортна чанта MorFansi


Продуктът на MorFansi ще ви свърши чудесна работа, ако искате да вземете повече козметика със себе си. Чантата е компактна и практична, с няколко разделения и вътрешни мрежести джобове за лесна организация.
Изработена е от полиестер и ще предпазва всичките ви козметични продукти от надрасквания или разляти течности. Освен голямата чанта, комплектът разполага и с по-малък органайзер с цип, в който да държите най-важните продукти, които използвате всеки ден.
Купи сега

8. Ценни вещи

Вероятно вече сте се запитали какво да правите с всички скъпи бижута, щом има шанс чекираният багаж да бъде изгубен.

Препоръчваме ви да носите подобни вещи с вас на борда на самолета, тъй като дори изгубеният куфар да ви бъде върнат, опасността от кражба винаги остава.

Разбира се, не бива да нахвърляте бижутата си безразборно в някой случаен джоб на ръчната ви чанта. Освен, че може да изпаднат, те може да се заплетат, надраскат или счупят.

Това е и причината всеки редовен пътник да разполага с кутия за бижута, в която да подрежда своите скъпи вещи. Подобни кутии разполагат с всевъзможни закачалки, ремъци и джобове, в които да разпределите бижутата по групи. Вътрешната страна често е уплътнена за допълнителна защита на вещите.

Освен това, по-модерните модели имат и допълнителни закопчалки, ключалки и дори катинари с кодове против кражба.

Кутия за бижута


Идеален пример за подобна кутия е следващото ни предложение, което със сигурност ще ви свърши чудесна работа по време на път. Тази кутия е изработена от изкуствена кожа и е с елегантен дизайн, а компактните ѝ размери я правят перфектна за всяко пътуване.
Закопчава се с цип, а от вътрешната страна ще откриете разделения и свободно място за вашите пръстени, колиета, гривни, брошки или дори ръчен часовник. Кутията е уплътнена, за да бъдат бижутата ви в безопасност и да не се надраскат или повредят по време на пътя.
Купи сега

Рейтинг
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!