Всички категории

7-те Най-Добри Фритюрници

Може би се замисляте да обогатите гамата от кухненски помощници с нов фритюрник?


Това е перфектният кухненски уред за приготвянето на хрупкави пържени картофки и други вкусотии. Избирането на правилния фритюрник обаче не е толкова лесна задача, най-малкото защото на пазара има огромен избор от различни модели.

Когато купувате фритюрник трябва да обърнете внимание на няколко неща.

В това ръководство ще засегнем именно тях и всичко най-съществено, което трябва да знаете.

Бюджет

Колко бихте похарчили за фритюрник?

Фритюрниците могат да струват от 50 до 250 лева.

В средния ценови диапазон около 100-150 лева могат да се открият сравнително сполучливи модели, но има и такива с доста досадни недостатъци.

Някои са трудни за почистване, други могат да изпускат мазнина при накланяне, а при трети смяната на мазнината може да бъде истинско предизвикателство. Освен това не всички могат да направят вкусен домашен чипс.

Колкото по-скъп е фритюрникът, толкова по-голям капацитет ще има.

Някои модели имат дори две отделения за пържене на различни неща едновременно. Освен това ще получите повече допълнителни функции, например по-широк диапазон за регулиране на температурата на пържене.

Фритюрник с мазнина или с горещ въздух


Фритюрниците с горещ въздух са по-здравословният избор защото използват много малко количество мазнина и основно горещия въздух. Те се появиха на пазара преди около десет години и са популярна алтернатива на фритюрниците с мазнина.

На пръв поглед двата вида фритюрници изглеждат много подобни.

И двата приготвят храната с много добър вкус и хрупкава коричка. Въпреки това методът на приготвяне на фритюрниците с мазнина (потапяне на храната в голямо количество силно загрята мазнина) е много по-различен от този на моделите с горещ въздух, при които се слага много малко мазнина и топлият въздух основно готви храната.

Ако харесвате традиционния вкус на пърженото, тогава фритюрникът с мазнина е правилният избор.

Ако пък сте по-загрижени за здравословното си състояние и килограмите си, но търсите уред, с който да имате подобни резултати – фритюрникът с горещ въздух е оптималният избор.

Може би вероятно ще се запитате следното: “Какъв вкус има храната приготвена с фритюрник с горещ въздух?”  Истината е, че ще трябва да направите малък компромис с вкуса и текстурата на храната. Но тук наистина става дума за минимална разлика – за сметка на това ще можете да се храните по здравословно.

Просто сведете избора до това дали искате вкусна и нездравословна храна с автентична хрупкава коричка или предпочитате малкия компромис с вкуса, но да бъде приготвено с минимално количество мазнина.

Всеки от двата видя фритюрници има своите предимства и недостатъци.

Мазнина


При фритюрниците с мазнина е невъзможно да използвате малко количество олио, докато при тези с горещ въздух имате възможността да сложите много малко или изобщо да не слагате.

От гледна точка на спестяване на пари от покупка на мазнина за фритюрник, моделите с горещ въздух ще ви спестят този разход или поне ще го сведат до минимум.

При фритюрниците с мазнина олиото може да се използва повече от веднъж, но повечето здравни експерти не съветват да го правите, особено ако в мазнината има останки от пържена храна.

  • Пържено пиле – 3038 калории срещу 1830 калории
  • Риба и пържени картофки – 1087 калории срещу 600 калории
  • Скариди и пържени картофки – 975 калории срещу 424 калории
  • Порция пържени картофки – 687 калории срещу 267 калории
  • Лучени кръгчета – 411 калории срещу 176 калории
  • Пилешки хапки – 305 калории срещу 180 калории

Здравословно готвене

Храната, приготвена с фритюрник с горещ въздух обикновено е много по-здравословна от приготвената в мазнина.

Според едно изследване пържените картофки, приготвени във фритюрник с горещ въздух съдържат 80% по-малко мазнини в сравнение с тези, които са пържени с много мазнина. Това е добра новина за хората, които искат да намалят консумацията на мазнини, да отслабнат или просто да водят по-здравословен начин на живот.

Но пък храната, приготвена във фритюрник с мазнина е много по-вкусна, сочна, хрупкава и просто гали небцето.

Време за готвене и капацитет


Фритюрниците с горещ въздух приготвят храната много по-бавно в сравнение с моделите с мазнина просто защото самата мазнина се загрява много по-бързо и предава топлината си много по-добре.

В зависимост от количеството храна, което искате да приготвите, някои фритюрници имат големи и малки кошници.

Фритюрниците с горещ въздух са особено полезни когато искате да претоплите пържена храна или просто да приготвите малка порция.

Цена

Фритюрниците с мазнина са много по-достъпни ценово, което не може да се каже за моделите с горещ въздух. Разликата в цената освен от функциите и допълнителните екстри идва и оттам, че при моделите с мазнина се използват по-малко и по-евтини компоненти, но това по никакъв начин не означава, че те са по-некачествени.

Безопасност

Когато готвите с фритюрник с мазнина трябва да се пазите от врящата мазнина, за да избегнете риска от наранявания и дори пожар. При фритюрниците с горещ въздух не е така.

Те са далеч по-безопасни и храната е покрита с капак докато се готви.

Многофункционалност


Фритюрниците с горещ въздух могат да бъдат използвани за печива, пържене, печене и дори гриловане. При моделите с мазнина има ограничение – можете да приготвяте само ястия чрез пържене в много мазнина.

Какво да вземете предвид при избора на фритюрник

Когато избирате своя нов фритюрник трябва да обърнете внимание на няколко ключови неща, сред които:

Капацитет

Фритюрниците идват в различни форми, размери и съответно имат различен капацитет – малък, среден до голям. Ако искате да изпържите цяло пиле и други по-обемни храни – съответно голям фритюрник е правилният избор.

Употреба

Решението за какво точно ще използвате фритюрника е друг важен фактор. Например малък електрически фритюрник с мазнина ще ви помогне да изпържите картофки за вас и вашите близки, докато голям фритюрник на газ ще ви помогне да приготвите пуйката за трапезата.

Безопасност

И отново се връщаме на един от най-важните фактори – безопасността. Имайте предвид, че електрическият фритюрник може да бъде много по-безопасен в сравнение с такъв на газ.

ЦенаРешението какъв фритюрник да изберете в крайна сметка ще се сведе и до това с какъв бюджет разполагате. По-големите електрически фритюрници обикновено са по-скъпи от малките.

Мощност

Повечето фритюрници имат мощност между 700 и 1500 вата, което е напълно достатъчно, за да посрещне всички домакински нужди.

Настройки за готвене

Настройките ви улесняват да приготвите оптимално всяка храна и то по начина, по който искате. Избирането на настройката за готвене, например за време и температура, определя какъв вкус и текстура ще има храната.

Размер

Капацитетът на един фритюрник е пряко свързан с размерите му. Ако ще приготвяте храна за по-голямо семейство – изберете по-голям като размери фритюрник, за да сте сигурни, че ще можете да приготвите достатъчно храна наведнъж.

Лични предпочитания

Това е може би един от най-определящите фактори, що се отнася до избирането на фритюрник.  Ако сте почитатели на пържената и хрупкава храна и искате нещо, което ще я приготвя бързо и в големи количества без излишна бъркотия – фритюрникът с мазнина е правилният избор.

Най-добрите фритюрници

След като ви запознахме с най-основните неща свързани с избора на фритюрник, все още има риск да се чувствате объркани просто защото на пазара има прекалено много модели. Вероятно сега се питате кой от тях да изберете.

Преди да хвърлите парите си за някой фритюрник в близкия магазин за електроуреди, разгледайте нашите предложения.

Представяме ви някои от най-добрите модели фритюрници, които можете да намерите на пазара към момента.

1. Уред за здравословно готвене Philips Avance Collection HD9240/30


Фритюрникът е от ново поколение и създаден специално за здравословно готвене с минимално количество мазнина или без изобщо да се добавя такава. Има мощност от 2100 вата.

Спада към категория мултикукъри, защото не се използва само за пържене – в него може да се пече, грилова и т.н. Максималното количество олио, което уредът може да събере за пържене е 3 литра.

Капацитет на храна – до 1.2 килограма.

Красив и елегантен дизайн в бял цвят, който пасва на всяка кухня. Теглото му е 7 килограма.
Купи сега

2. Фритюрник с горещ въздух Blaupunkt AFD501


Още един модел фритюрник, който готви с горещ въздух за по-здравословно ориентираните потребители.

Мощността му е 1500 вата, а капацитетът на съда е 4 литра.

Побира до 2.5 литра в кошницата за храна. Може да пържи, пече, претопля и дори да грилова. Има технология за завихряне на горещия въздух, което позволява на храната да се приготвя дори без никаква мазнина.

Температурата се регулира от 150 до 200 градуса по Целзий. Фритюрникът има вграден LCD дисплей с полезна информация и дигитален контролен панел. Вграден едночасов таймер. Отделя по-малко миризми от други фритюрници.

Теглото на уреда е 4.6 килограма
Купи сега

3. Фритюрник Tefal One Filtra Inox FF175D71


Този класически фритюрник готви с мазнина.

Има мощност от 1900 вата, което е повече от достатъчно за загряване почти до завиране на олиото.

Максималното количество мазнина, което уредът може да побере е 2.1 литра. Капацитетът на кошницата за храна е 1.2 килограма. Има бутон за включване и изключване и прозорче за наблюдение отгоре.

Индикира работен режим чрез светодиодна лампа. Вграден термостат за регулиране на температурата и сгъваема дръжка за по-лесно съхранение.
Купи сега

4. Фритюрник Rohnson R-286

Уредът предлага здравословно пържене и готвене с до 80% по-малко мазнина заради функцията за горещ въздух. Така не се отделят неприятни и тежки миризми, освен това се изключва риска от горещи пръски мазнина.

Кошницата на фритюрника е с капацитет от 2.6 литра, а съдът за мазнина побира до 3.2 литра.

Мощността на уреда е 1400 вата като има възможност за промяна на температурата на готвене до 200 градуса по Целзий. Вграден 30-минутен таймер с автоматично изключване.

Защита от прегряване.
Купи сега

5. Фритюрник Tefal Easy Pro FR333070


Този фритюрник е полу-професионален и пържи изцяло с мазнина. Мощността му е завидна – 2200 вата за бързо и отлично загряване на олиото.

Максималното количество мазнина, което може да побере е 3 литра.

Капацитетът на кошницата за храна е 1.2 килограма. Има светлинен индикатор, който показва дали уредът работи. Прозорче за наблюдение на храната отгоре. Ненагряваща се дръжка за лесно пренасяне и подвижна тавичка.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

6. Фритюрник Royalty Line AF 3.1


Моделът готви с горещ въздух, което позволява здравословно приготвяне на храната с много по-малко мазнина или без изобщо да се слага такава.

Мощността му е 1500 вата, а капацитетът на съда за олио е 3 литра.

Съдът за пържене може да се демонтира като е изработен от незалепващо покритие. Уредът има съвременен и стилен дизайн в черно, а теглото му е само 3 килограма.
Купи сега

7. Уред за готвене Healthy Fryer Diplomat DPL-AF522B


Фритюрникът е направен специално да задоволи нуждите на хората, които искат по-здравословна храна. Работи с горещ въздух и с него можете да сготвите почти всичко.

Уредът може да пържи, запича, задушава, грилова и затопля.

Вътрешният съд е с незалепващ покритие. Дизайнът е футуристичен и стилен – пасва на всяка кухня. Мощността на уреда е 1400 вата. Има вграден 30-минутен таймер със звукова индикация.

Бутон за включване и изключване и регулиране на температурата. Кошницата побира 0.8 килограма храна.
Купи сега

3/5 - (36 votes)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни
1 Коментар
  1. Недялко пише

    Здравей те искам да попитам в фритюрник с горещ въздох може ли да се готви и със вода

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!