Всички категории

6-те Най-Добри Инвертори

Превозните средства в съвременния свят далеч не ни служат само за придвижване между различни точки!

При едни или други обстоятелства на човек понякога му се налага да прекара повечко време в автомобила си, като в тези ситуации би било най-комфортно за самия него да разполага с обикновен източник на променлив ток, който да снабдява различни електроуреди.

Е, тъкмо в този случай на помощ идват инверторите!

Ако обичате да сте на път и притежавате лодка, кемпер, SUV или какъвто и да е друг по-обемен автомобил, е силно вероятно да се нуждаете от подобно устройство. С негова помощ бихте могли да гледате телевизия, да използвате лаптопа си или дори да готвите.

Инверторите предлагат на своите потребители най-разнообразни приложения и тъкмо затова са толкова популярни и често необходими. На пазара днес можете да откриете най-различни модели, всеки от които си има своите специфични характеристики и особености.

Подготвили сме това ръководство тъкмо за да ви запознаем с всичко, което трябва да знаете за инверторите. Ако се нуждаете от подобно устройство, с наша помощ ще имате възможността да изберете най-доброто!

Най-долу дори можете да откриете и няколко от най-отличителните инверторни предложения сред многообразието от продукти на пазара в момента, сред които, вярваме, ще попаднете на перфектния за себе си.

Какво представляват инверторите?

Независимо от своите особености инверторите представляват устройства, които преобразуват постоянния ток в променлив.

Тази тяхна способност със сигурност предполага различни употреби. Въпреки това обаче инверторите най-често се използват за преобразуването на постоянното напрежение от 12 V в променливо напрежение от 230 V.

Акумулаторното напрежение на вашия автомобил е тъкмо 12-волтово постоянно напрежение. Променливото напрежение от порядъка на 230 V пък е тъкмо подобно на напрежението, което обикновените домашни контакти извеждат.

С подобно напрежение имате възможност да захраните най-разнообразни мрежови устройства точно както бихте го направили в дома си.

Това обаче би било възможно единствено благодарение на подходящия инвертор.

Естествено, в почти всички автомобили имате възможност да използвате USB адаптер за запалката, с помощта на който да заредите телефона си или да включите навигационно устройство например. За всичко по-голямо обаче ще ви се наложи да използвате инвертор.

И сами се досещате, че ако ви се налага да прекарате една или повече вечери само с превозното си средство, наличието на подобно устройство става просто задължително.

Акумулаторът на вашия автомобил му осигурява електрическа енергия, която захранва неговата вътрешна система. Този ток остава в една електрическа верига и се движи в една посока. Тъкмо оттук идва и името “постоянен ток”.

За да захраните повечето електрически устройства обаче ви е необходима повече енергия, отколкото постоянния ток може да ви осигури. Тъкмо затова се налага неговото преобразуване в променлив ток с помощта на специализирано устройство като инвертора.

Повечето електрически устройства са предвидени за използване в домашни условия, при които имате на разположение домашния високоволтов променлив ток.

Инверторите успяват да увеличат постояннотоковото напрежение и да го преобразуват в променливотоково.

Така те ви дават възможност да използвате електрическата енергия за захранване на различните си устройства.

В общи линии винаги, когато ви се налага да преобразувате постоянен ток в променлив, просто няма как да мине без инвертор.

Какви видове инвертори съществуват?

И сами виждате, че инверторите са доста тясно специализирани устройства, чиято единствена функция е свързана с преобразуването на електрическия ток. Ще се изненадате обаче колко разнообразни особености могат да притежават различните видове инвертори.

Всеки вид е по-подходящ за употреба в определена ситуация от другите. Важно е да познавате разновидностите на тези устройства, тъй като само така ще имате възможност да подберете тъкмо онова, от което имате нужда.

Естествено, инверторите могат да бъдат групирани различно в зависимост от своите специфики. Най-често обаче това групиране се осъществява на базата на изходната характеристика на устройствата.

Така те се разделят на три основни вида: с квадратна вълна, със синусоидална вълна или с модифицирана синусоидална вълна.

Инвертори с квадратна вълна

Особеното при този вид инвертори е, че формата на изходната вълна на напрежението при тях представлява квадратна вълна.

Този вид инвертори като цяло са най-малко разпространени и се използват най-рядко. Това е така, тъй като почти всички електрически уреди са проектирани за захранване със синусоидална вълна.

Ако се опитате да доставите квадратна вълна на уред, който се захранва от синусоидна, рискувате сериозно да го повредите.

Тъкмо затова цената на подобни инвертори обикновено е изключително ниска. За жалост обаче, приложенията им също не са особено разнообразни. Подобни модели могат да се използват само с наистина прости инструменти, които работят с помощта на универсален мотор.

Въпреки че в някои случаи имаме нужда тъкмо от нещо подобно, инвертори с квадратна вълна вече се срещат сравнително рядко.

Инвертори със синусоидална вълна

Синусоидалните вълни са тези, които обикновено получавате от местния си доставчик на ток. Повечето електрогенератори също доставят тъкмо такива вълни.

Това е така, понеже токът се генерира от въртящи се машини за променлив ток, а синусоидалните вълни са естественият продукт на подобни въртящи се машини за променлив ток.

Най-голямото предимство на инверотирите със синусоидална вълна е, че почти цялото електрооборудване, което ще откриете на пазара, е проектирано именно за работа със синусоидални вълни. Ако се сдобиете с подобен инвертор, разбира се, си гарантирате, че електрическите ви уреди ще работят при пълните си спецификации.

Някои определени уреди дори могат да произведат пълната си мощност само ако са захранени с помощта на синусоидална вълна. Такива са например някои двигатели, микровълновите печки и др.

Други устройства като хлебопекарни, димери за светлина и зарядни устройства пък имат нужда от синусоидна вълна, за да работят изобщо.

Тези инвертори като цяло се откриват значително по-лесно и са широко използвани при жилищни и търговски условия. За жалост обаче, цената на инверторите със синусоидална вълна обикновено е 2-3 пъти по-висока от тази на конкурентите им с квадратна вълна.

Инвертори с модифицирана синусоидална вълна

Конструкцията на подобен вид инвертори определено е по-сложна от тази на инверторите с квадратна вълна. В същото време обаче е по-проста спрямо инверторите със синусоидална вълна.

Изходът на подобни инвертори не е нито чиста квадратна вълна, нито чиста синусоидална вълна. Той по-скоро представлява някаква особена комбинация между двете.

Инверторите с модифицирана синусоидална вълна могат да работят с почти всяко устройство. Неговата производителност обаче вероятно никога няма да може да достигне върха на своя потенциал при подобни условия.

Така двигателите на различни хладилници, помпи, вентилатори и др. например ще използват повече енергия от инвертора, но няма да бъдат така ефективни. В повечето случаи става въпрос за използването на около 20% повече енергия.

Това е така, понеже определен процент от модифицираната синусоидна вълна е с по-висока честота от 60 Hz и повечето двигатели не могат да го използват. Някои флуоресцентни лампи например може да не светят чак толкова ярко или да премигват от време на време.

Времето за работа на повечето електроуреди се получава директно от мрежовото захранване. По принцип се вземат 60 Hz (цикъла в секунда) и се разделят на 1 за секунда или каквото друго е необходимо.

Освен това тъкмо понеже модифицираната синусоидна вълна е с по-висока честота от чистата синусоидна вълна, много от часовниците или таймерите може да работят по-бързо или да не работят изобщо. Те също имат някои части от вълната, които не са с честота от 60 Hz и това може да ги накара да избързват.

Хлебопекарните, светлинните димери и други подобни може да не работят изобщо. В много от случаите уреди, при които температурата се регулира електронно, също няма да работят.

Обикновено уредите, които имат възможност да работят при различни скорости, пък ще останат единствено с две скорости – включена и изключена.

Какво трябва да вземете предвид при покупката на инвертор?

Е, и сами виждате, че различните видове инвертори си имат своите особености и приложения. При всички обстоятелства видът на инвертора ви трябва да бъде съобразен с електроуредите, които искате да захранвате с негова помощ.

Така или иначе обаче това далеч не е всичко, на което трябва да обърнете внимание, ако искате да се сдобиете с възможно най-добрия продукт на пазара. Инверторите си имат още куп характеристики и особености, с които тепърва предстои да ви запознаем.

Размер и капацитет

Размерите и капацитетът при инверторите в общи линии почти задължително са тясно свързани помежду си. Най-общо казано, колкото по-голямо е дадено устройство, толкова повече мощност може да ви осигури.

Инверторите като цяло се предлагат в различни модели. Най-често обаче се срещат модели от 1000 W, 3000 W и 5000 W. Това е един вид пиковата ефективност на различните инвертори.

В много от случаите се препоръчва да се насочите към 3000-ватовите инвертори. Те представляват идеалната среда между голям капацитет и достъпен избор.

Те не са нито твърде маломощни като 1000-ватовите, нито ненужно обемни като 5000-ватовите. Ако имате нужда от малко допълнителна мощност обаче, ви препоръчваме да се насочите към 3500-ватовите модели.

Така или иначе трябва да бъдете наясно, че размерът на необходимия ви инвертор зависи преди всичко от ватовете или амперите на онова, което искате да захранвате с негова помощ. Можете да се ориентирате за консумацията на енергия по описанието или упътването на конкретния уред или инструмент.

Колкото и педантично съобразителни да сте обаче, винаги е добра идея да се снабдите с една идея по-голям инвертор от необходимия ви минимум. Така ще се уверите, че новата ви придобивка в крайна сметка ще свърши работата, заради която сте я взели.

Търсете си инвертори с поне 20% повече капацитет от необходимия ви за захранване с максимална мощност.

Освен това е важно да определите както непрекъснатото, така и началното (или пиковото) натоварване на устройството, което искате да захраните. Важно е да знаете, че всички електрически устройства имат нужда от едно количество енергия, за да започнат да работят, и от друго за продължителната си работа.

Подбирайте внимателно и със сигурност ще останете доволни от направения избор!

Батерии

Инверторите поначало не разполагат с вградена батерия, но инверторни батерии могат да се закупят допълнително. Те са полезни в случай при прекъсване на тока или подобна извънредна ситуация. В повечето случаи те ще ви дадат възможност да захраните устройството си за достатъчно допълнително време.

Така или иначе обаче представянето на вашия инвертор ще зависи от особеностите на батерията, с която сте се снабдили. Обикновено за захранването на различни инвертори могат да се използват оловни, а в някои случаи и оловно-киселинни батерии.

При всички обстоятелства обаче е добра идея да подбирате батериите си според техния капацитет. Той обикновено се измерва в амперчасове (Ah). Амперчасовете показват тока, който батерията може да осигури за определен период от време.

Ако капацитетът на дадена батерия е от порядъка на 100 Ah, тя би могла да осигури ток от 100 А за 1 час, ток от 1 А за 100 часа или пък ток от 2 А за 50 часа и пр.

Инверторните батерии обикновено са с капацитет от 100 Ah, 150 Ah или 180 Ah.

Съществуват най-различни разновидности на обикновените инверторни батерии, но техните особености не са чак толкова значителни. Тъкмо затова няма да ви обременяваме излишно с информация за тях.

Технически спецификации

Разбира се, от изключителна важност е да обърнете внимание на всички технически спецификации на инверторите, които разглеждате. Те ще ви дадат необходимата информация за съвместимостта им с различни електроуреди.

Вече сте наясно с капацитета на тези устройства, както и с особеностите на различните вълни, с които работят.

Максималната изходна мощност на променливия ток например ще ви даде информация за максималната мощност, която инверторът ви може да доставя на постоянна база при определено изходно напрежение. Тази стойност обикновено се изразява във ватове или киловати.

Пиковата изходна мощност, от друга страна, се отнася до максималната изходна мощност, която даден инвертор може да осигури за кратко време. Двигателите на хладилници, климатици и помпи например имат нужда от повече енергия за започване на работа, отколкото за продължаването ѝ.

Изходното напрежение на променливия ток пък ще ви покаже към кои напрежения на мрежата може да се свърже определен инвертор. При инвертори, предназначени за домашна употреба, изходното напрежение обикновено е от порядъка на 120 V и 240 V. В различните страни обаче стандартът е различен.

Разбира се, трябва да се съобразите и с максималния входен и изходен ток, които инверторът ви може да използва. В същото време обаче е важно и да обърнете внимание на спецификациите на защитата на своя бъдещ инвертор.

Повечето външни инвертори например си имат NEMA рейтинг. Той показва нивото на защита срещу проникване на вода в дадено устройство. По същия начин е важно да проверите нивата и на останалите защити (най-често от атмосферни влияния) на набелязаните инвертори.

Освен това не бива да забравяте, че е важно вашият инвертор да бъде заземен. В повечето случаи тези устройства вървят заедно с вградена заземителна система. Препоръчваме ви обаче така или иначе да проверите за наличието на такава.

Имайте предвид, че изброените дотук са само част от техническите спецификации на инверторите.

Приспособления

В зависимост от приспособленията, с които е оборудван вашият бъдещ инвертор, можете значително да разнообразите неговите приложения.

При различни видове соларна инсталация например инверторите се оказват в общи линии задължителни. Те преобразуват слънчевата енергия в електричество, което вие самите може да използвате.

Освен това, ако разполагате с по-закътана хижа или вила, почти няма как да минете без инвертор. С негова помощ бихте могли да си осигурите източник на използваема електрическа енергия за домашни (и не само) употреби.

Имайте предвид също, че много от съвременните инвертори се предлагат заедно с USB изходи. Те са особено полезни за зареждане в движение и ви спестяват необходимостта от обикаляне около адаптери и големи щепсели. Определено ви препоръчваме да си търсите модел, който разполага с подобна екстра.

Най-съвременните устройства обаче обикновено са проектирани със специални цифрови екрани. От тях можете да получите информация за консумацията на енергия, както и за напрежението на батерията. Определено си заслужава да бъдете информирани за всичко това, така че подобен модел винаги е добра идея.

Съществуват дори специални соларни инвертори, които работят изключително тихо. Те са просто страхотни, ако прекарвате голяма част от времето си на открито и в никакъв случай не биха досадили на почивката ви.

Инверторите имат още купища приспособления и приложения. Тези, с които ви запознахме обаче, са едни от най-любопитните и определено си заслужават своето внимание.

Качество, цена и безопасност

Макар и обезопасени, инверторите си остават устройства, през които често преминава огромно количество електрическа енергия. Неправилната им употреба, неправилният им подбор или ниското качество на определен продукт могат да доведат до наистина рискови ситуации.

Тъкмо затова ви препоръчваме да се насочите към гарантирано изпипаните и обезопасени модели. В много от случаите, за жалост, това означава да отделите една идея повече средства за новата си придобивка.

Имайте предвид обаче, че високата цена често означава по-качествена изработка, повече внимание и време, които са се вплели в изработката на определен продукт. Това е причината по-скъпите модели в повечето случаи да си заслужават.

Освен това трябва да си дадете сметка, че некачествената придобивка, макар и първоначално по-евтина, може в крайна сметка да излезе по-скъпо. Поправката и замяната на даден продукт постепенно ще превърнат добрата оферта в недобра сделка.

Възможностите на всички обаче са различни. Тъкмо затова, ако искате да спестите част от средствата си, добра идея е да помислите на какво държите и от какво можете да се лишите.

Вече сте наясно с всички ключови особености на инверторите, така че със сигурност знаете тъкмо от какво имате нужда. Подбирайте разумно и със сигурност ще направите възможно най-добрия избор.

И не забравяйте – безопасността винаги е на първо място!

 

Е, надяваме се това ръководство да ви е било от полза!

А сега, след като вече знаете всичко необходимо за инверторите и техните особености, както обещахме, ще споделим с вас и няколко от най-добрите предложения сред разнообразието от продукти на пазара в момента…

1. Инвертор Raider RD-IW180


Инверторът Raider RD-IW180 е един страхотен модел с доста разнообразни приложения. Диапазонът на токовия му капацитет се простира между 20 и 160 А, а номиналното захранващо напрежение възлиза на стандартните 230 V. Устройството разполага с двуметров кабел, който да направи свързването му към различни електроуреди лесно и безпроблемно. Изходящото напрежение на инвертора възлиза на 26,5 V. Въпреки разнообразната си приложимост обаче той самият е проектиран специфично за заваряване. В комплекта е включено всичко необходимо.
Купи сега

2. Инвертор Well


Този инвертор разполага с капацитет от 600 W. В същото време входящото напрежение, при което работи възлиза на 24 V. Изходящото напрежение пък достига стандартните 220 V. Този модел разполага с USB конектор, така че да мжоете да го включите към всяко устройство по всяко време. В комплекта освен него е включена и щипка за захранване, така че на практика на ваше разположение е предоставено всичко необходимо.
Купи сега

3. Инвертор Energon


Този инвертор е дело на Energon и представлява едно изключително масивно, тежко и стабилно устройство. Вълната, която предоставя на различните електроуреди, към които може да се свърже, е синусоидна. Входящото напрежение възлиза на 12 V, а изходящото на 220 V. В комплекта обаче са включени и две 230-волтови букси. Постоянното количество товар, което този инвертор може да поеме, възлиза на цели 1000 W. В пикови моменти обаче може да понесе до около 2200-2300 W. Устройството разполага с функция за автоматично изключване, а работната му температура се простира между 0 и -40 градуса. Този инвертор е подходящ за захранването на почти всякакви електроуреди и е удобен за употреба при почти всякакви услвоия.
Купи сега

4. Инвертор KEMOT


Инверторът KEMOT работи при входящо напрежение от 24 V и изходящо от 230 V. Максималният капацитет на устройството възлиза на 1000 W, което го прави подходящо за различни електроуреди без двигател или някои, които разполагат с по-малък такъв. Инверторът е проектиран с функция за автоматично изключване. Освен това, за да разшири приложенията на своя продукт, производителят е включил в комплекта и USB конектор. С негова помощ можете да използвате инвертора си почти при всякакви условия.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

5. Инвертор Palmonix


Този инвертор е едно страхотно и добре защитено устройство. Водоустойчив е, което го прави подходящ за употреба при влажни и регламентирано открити условия. Входящото му напрежение е от порядъка на 12 V, а изходящото – 220 V. Номиналната му изходна мощност пък възлиза на 300 W. Всичко това превръща този инвертор в един компактен модел, подходящ за употреба в динамична обстановка и съвместим с по-маломощни електроуреди.
Купи сега


6. Инвертор Whitenergy


Инверторът Whitenergy е нещо подобно на предишния, който ви показахме. Той отново представлява сравнително леко и компактно устройство, подходящо за употреба в по-динамична обстановка. На практика е идеален за хора, които прекарват доста време на път и имат потребност да използват лаптоп, телевизор или нещо друго в автомобила си. Входящото му напрежение е от порядъка на стандартните 12 V, а изходящото – 220 V. Изходната мощност на инвертора може да достигне до 400 W при продължителна работа на дадено устройство и до 800 W за определен период от време. Инверторът е проектиран с функция за автоматично изключване и разполага с две букси.
Купи сега

5/5 - (1 vote)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!