Всички категории

6-те Най-Добри Настолни Компютри

Настолните компютри определено не са отживелица!

Компютрите, които можете да закупите за дома си, със сигурност не са никак стара технология. Въпреки това съвременният свят е изключително динамичен, развива се бързо и изисква от нас да бъдем гъвкави.

В този ред на мисли, колкото и естествено да е предпочитанието към лаптопите днес, тяхната мобилност и компактност определено все още не са изместили настолните компютри от сцената.

Много домакинства, както и офис работни среди предпочитат настолните компютри, тъй като възможностите им са значително по-широки.

Така или иначе обаче компютрите се развиват с всяко следващо поколение. При всички обстоятелства става все по-трудно да смогваме на темпото им особено когато не следим промените.

Ако имате нужда от компютър или просто искате да се сдобиете с един, но не знаете точно какво търсите, сте попаднали на правилното място.

Многообразието на пазара със сигурност може да бъде главозамайващо. Подготвили сме това ръководство, за да ви бъде от максимална помощ при избора на точния компютър за вас.

А най-долу специално за вас сме подбрали сред множеството няколко от най-добрите предложения на пазара в момента.

Какво представляват настолните компютри и кои са основните им предимства?

Ако имате нужда от компютър само на определено място, определено е за предпочитане да се сдобиете с настолно устройство.

Това, което отличава настолните компютри е, че те на практика са изградени от свързани помежду си различни елементи.

Самото устройство на компютъра се намира в така наречената компютърна кутия. За да може да я използвате нормално обаче, със сигурност ще имате нужда от монитор, мишка и клавиатура.

За разлика от един лаптоп, при който получавате всичко това наведнъж, при настолния компютър необходимите компоненти са разделени.

Разбира се, всички основни механизми на системата се намират в компютърната кутия.

Мониторът обаче ви осигурява картина на потребителския интерфейс, докато благодарение на клавиатурата и мишката можете безпроблемно да взаимодействате с машината.

Именно защото всичко необходимо за работата на устройството е отделено в специална кутия, това му осигурява повече пространство.

Оттук идва и най-голямото предимство на настолните компютри. Именно заради широкото пространство, осигурено на хардуера, можете да инсталирате в системата си повече и по-мощни елементи. Това на свой ред пък може да увеличи значително производителните способности на вашия настолен компютър.

Освен това изключително бързо и удобно може да заменяте необходимите допълнителни приспособления като монитора, клавиатурата и мишката с по-добри.

Не е нужно обаче задължително да искате единствено да подобрявате своя компютър. Това по подразбиране е свързано с необходимост от повече средства.

На пазара има значително разнообразие от всякакви компютърни компоненти, независимо дали задължителни или опционални. Това означава, че може да избирате измежду множеството продукти онези, чието съотношение между цена и качество ви се струва най-подходящо.

Ако изберете да се снабдите с настолен компютър, постоянно може да го композирате, както ви харесва.

Сами виждате, че свободата при избора на настолен компютър е наистина широка.

Именно затова трябва да бъдете внимателни в търсенето и да знаете как да изберете точно онзи, от който имате нужда.

Какво трябва да вземете предвид при избора на настолен компютър?

Компютрите имат много характеристики, които трябва да съобразите при закупуването им. Информация за тях обаче може да намерите почти навсякъде.

Спецификите на един настолен компютър до голяма степен се припокриват с тези на един лаптоп, ето защо ви препоръчваме да се посъветвате с нашата статия за 7-те Най-Добри Евтини Лаптопи.

Тъй като обаче това не е особено евтина технология, наистина важно е да знаете в какво да вложите средствата си. Ако искате да разберете какво си заслужава, първо, трябва да сте наясно за какво ще използвате настолния си компютър.

Компютър за работа с леки програми

Ако единствените причини да използвате компютър се свеждат до работа с документи, сърфиране в интернет и използването на по-прости и леки програми, със сигурност не си заслужава да отделяте кой знае колко много средства.

Всеки компютър със съвременен процесор, приличен хард диск и минимално количество RAM ще ви бъде от полза.

Процесори като Intel Pentium и Core i3 или пък AMD A8, A10 и Ryzen 3 ще ви осигурят достатъчна производителност. Дори и да бъдат във възможно най-слабите си варианти, тези съвременни процесори работят напълно пълноценно.

По-обикновените компютри като цяло се предлагат с HDD твърд диск, който почти гарантирано ще ви осигури 1 TB място. Така ще имате предостатъчно пространство за всичките си документи, снимки или филми.

HDD хард дисковете обаче като цяло вече отстъпват на значително по-бързите SSD варианти. Без особена промяна в цената вероятно можете да се сдобиете и с компютър, който разполага с поне 128 GB SSD.

Ако нямате намерение да го пълните с прекалено много информация, сигурно ще се зарадвате на по-бързото стартиране и цялостно поведение.

Погрижете се обаче задължително да се снабдите с поне 4, дори за предпочитане 8 GB RAM. В противен случай операционна система като Windows 10 вероятно няма да работи особено добре.

Компютър за мултитаскинг и обработка на изображения

Колкото по-високи са изискванията ви към един компютър, толкова повече средства трябва да сте готови да инвестирате.

Ако работата ви изисква да работите с повече или по-взискателни програми (или просто така предпочитате), със сигурност ще ви се наложи да си намерите устройство с по-високи производителни възможности.

Тогава вече става задължително да се обърнете към по-мощните процесори на Intel катo Core i5 или пък AMD Ryzen 5. Те обикновено имат по-високи работни честоти, както и повече ядра.

Освен това вече със сигурност не е за препоръчване да се изкушавате от повечето памет на хард дисковете тип HDD. В този случай трябва да имате наистина издръжливи нерви или сте готови компютърът ви да отказва от време на време.

При всички обстоятелства ви препоръчваме SSD хард диск, дори и да се наложи да се справите с по-малко памет. Това е, разбира се, при положение че искате да спестите малко пари.

Със сигурност обаче не можете да си позволите да пестите откъм работната памет. По-малко от 8 GB RAM просто няма да ви свършат работа при по-натоварващо взаимодействие с компютъра.

Компютър за видео обработка и гейминг

Причините да имате нужда от наистина мощен компютър със сигурност могат да бъдат различни. В този ред на мисли е почти невъзможно нещо по-различно от настолен компютър да се справи с тях.

Всичко, което до момента ви препоръчахме, е абсолютният минимум като изисквания към компютъра, ако имате намерение наистина да го експлоатирате.

Обработката на висококачествени видео материали сама по себе си е доста натоварваща, а да не говорим за някои по-тежки програми. Компютърните игри пък отиват в съвсем различна категория спрямо претенциите, които проявяват към едно устройство.

Не случайно компютрите, проектирани специално за гейминг, са и сред най-скъпите продукти на пазара в момента. Разбира се, може да попаднете на доста читави геймърски лаптопи, но те просто не могат да се мерят с нивото на възможностите при един настолен компютър.

Ако имате намерение да използвате подобни наистина натоварващи програми, ви препоръчваме да насочите вниманието си към процесорите от по-висок клас. Помислете си внимателно дали да не се спрете на нещо като Intel Core i7, AMD Ryzen 7 или Core i9.

Освен това със сигурност ще имате нужда от поне 16 GB, а в някои случаи и 32 GB работна памет.

Не трябва да забравяме, че когато става въпрос за видео обработка и гейминг, вече стават сериозно определящи и видео картите. Ако искате бърза, плавна и кристално ясна картина на монитора си, определено е желателно да инвестирате в по-мощна видео карта.

Изискванията към възможностите на компютрите като цяло стават все по-високи. Ако се снабдите с настолен компютър обаче, бързо може да наваксате с лесна замяна на частите в компютърната си кутия.

Какво трябва да вземете предвид, когато си избирате монитор?

Макар и да имат много предимства, настолните компютри ни създават леко неудобство с това, че трябва да закупим монитор допълнително.

Със сигурност може да попаднете и на предложения за комплект от компютър плюс монитор. Повечето продукти на пазара обаче се предлагат отделно.

Мониторът е главният посредник между нас и компютърното устройство. Именно затова сега искаме да ви ориентираме как да изберете най-подходящия за себе си.

Размер

Когато избирате размера на монитора си, трябва да вземете предвид мястото, с което разполагате, но и това, за което искате да използвате компютъра си.

Предимството на отделния монитор е, че може да бъде наистина голям. В крайна сметка си заслужава мониторът ви да бъде поне 22 инча, за да ви бъде достатъчно полезен.

Всичко по-малко вероятно ще затормози зрението ви. Освен това няма да имате достатъчно място на екрана си за използването на няколко успоредно отворени прозореца.

Ако разполагате с бюро само за себе си и имате една идея по-голям бюджет, ви препоръчваме 24-инчов монитор. Такива са мониторите в повечето съвременни офиси. Освен това при този размер обикновено се оказва, че разполагате с USB портове, както и регулируема височина.

27 инча също могат да бъдат доста изкушаващо предложение, ако имате повече място на бюрото си. Така или иначе обаче този размер може да се окаже малко прекален. Вероятно ще ви се наложи да се отдалечите на известно разстояние, за да виждате целия екран.

Ако разполагате с малко място, може да си вземете и наистина малък 15-инчов монитор. Имайте предвид обаче, че така ще стесните мултитаскинг възможностите си.

Съществуват дори наистина широки монитори от над 27 инча, които са идеални за работа с няколко прозореца едновременно. За жалост обаче тези продукти обикновено са прекалено скъпи.

В крайна сметка, стига да имате възможност, винаги можете да си купите повече от един монитор.

Резолюция

Резолюцията се отнася до броя пиксели, с които разполага един екран.

Повечето съвременни монитори не падат под Full HD резолюцията (1920 на 1080 пиксела). Всичко по-малко на пазара вече е изключение и означава наистина ниско качество.

Колкото по-голям е размерът на монитора ви, толкова по-голямо значение ще има и резолюцията му. При по-големите екрани картината може да се влоши, ако останете на Full HD резолюцията.

Quad HD резолюцията, т.е. 2560 на 1440 пиксела е една идея по-добър вариант при по-големите монитори. Така или иначе обаче Ultra HD резолюцията, още позната като 4K резолюция, със сигурност е най-доброто предложение в момента.

Разбира се, колкото по-висока е резолюцията на един монитор, толкова повече ще ви се наложи да инвестирате в него.

Когато си избирате монитор, погледайте го известно време, за да видите дали качеството на картината, което предлага, ви устройва.

Портове

Ако не внимавате при избора на монитор, може да се окаже, че не може да го свържете към компютъра си. След това ще трябва или да го върнете, или да търсите адаптери, които може да се окажат неприятно скъпи.

За щастие, днес повечето модели се предлагат с няколко стандартни порта. Най-популярните видове портове на по-евтините монитори са HDMI, DVI и VGA (още познат като D-Sub). Може да попаднете също и на DisplayPort при някои модели.

Всички тези варианти за свързване като цяло предлагат горе-долу едно и също. По-скъпите монитори с HDMI и DisplayPort портове са тези, които се справят с по-високите Quad и Ultra HD резолюции.

Освен това само HDMI и DisplayPort портовете могат да пренасят и аудио сигнал. Именно затова, ако сте свързали слушалките или тонколоните си директно към монитора, ще ви се наложи да използвате тях.

Имайте предвид, че повечето монитори като цяло не идват с HDMI кабел, така че, ако искате да използвате такъв порт, ще ви се наложи да си закупите такъв допълнително.

Какво трябва да вземете предвид, когато си избирате другите аксесоари?

За да използвате своя компютър пълноценно, извън монитора ще ви се наложи да си набавите още няколко аксесоара.

Те могат да варират в зависимост от нуждите ви, а компютрите рядко вървят в комплект с тях.

Със сигурност обаче ще ви се наложи да се снабдите с клавиатура и мишка, а вероятно и тонколони.

Клавиатура

Голямото колебание при клавиатурите е дали да си вземем обикновена, или безжична.

Тъй като не местим настолния си компютър, обикновено използваме и клавиатурата му в една и съща позиция. Именно затова много хора предпочитат да спестят известна сума пари и да се снабдят с обикновена клавиатура за свързване.

В някои ситуации обаче безжичната връзка може да ви даде повече свобода и да ви осигури по-добро удобство. От вас зависи дали ще решите да инвестирате в това, или не.

Ергономичните клавиатури, от друга страна, са проектирани, за да се усещат по-естествено при писане. Ако имате намерение да пишете доста на компютъра си, сигурно ще предпочетете да си набавите една такава.

Благодарение на тях ще си спестите неудобната позиция на ръцете и болката в китките, причинена от нея. Клавишите на тези клавиатури обаче са позиционирани малко по-различно.

Особено ако си поръчвате каквато и да е клавиатура онлайн, имайте предвид, че за различните езици често има различни клавиатури. Не искаме да се изненадате, когато буквите не са по местата, на които ги очаквате.

Така или иначе ви препоръчваме да изпробвате колко естествено се чувствате с някоя клавиатура, преди да я купите.

Мишка

Подобно на ситуацията с клавиатурите, основното колебание при избора на мишка е между обикновена и безжична.

Отново – въпреки че настолните компютри като цяло се използват на едно и също място, може да решите да инвестирате в по-голяма свобода и удобство и да се снабдите с безжична мишка.

Не бива да ви тревожи трайността на батерията. Безжичните мишки като цяло са доста издръжливи и може да минат седмици, преди да сигнализират за липсата си на енергия.

Мишките обикновено се състоят от два бутона и скролер. Някои специализирани (и по-скъпи) модели обаче могат да ви предложат доста сериозен набор от бутони.

Те са особено полезни при работа със специфични програми, при която можете да настроите активирането на най-често използваните опции върху някой от бутоните на мишката си. Ако нямате професионална или любителска нужда от това обаче, инвестицията надали си заслужава.

Както е при клавиатурите, и тук съществуват ергономични мишки. Те са специално проектирани, за да бъдат по-удобни и естествени за използване.

Препоръката ни отново се свежда до това да изпробвате една мишка, преди да я купите.

Освен това, въпреки че мишките обикновено се използват само с една ръка, левичарите не бива да се чувстват пренебрегнати. Производителите са се погрижили и за тяхното удобство, като са проектирали специални мишки за лява ръка.

Ако лявата ви ръка е по-умела или просто предпочитате да използвате мишката си с нея, погрижете се да си вземете тъкмо такава мишка. В случай че дясната ви ръка е водеща обаче, внимавайте да не попаднете на една от тях.

Тонколони

Тонколоните са технология от съвсем друга категория. Качеството на звука им ще зависи от индивидуалните характеристики и изработката на конкретните продукти.

Това, което се отнася до взаимодействието им с компютъра обаче, е начинът на свързване.

Въпреки че повечето тонколони се предлагат със стандартни накрайници, които спокойно можете да свържете към компютъра, а в някои случаи и към монитора си, внимавайте, за да не ви се налага да търсите накрайници.

Много съвременни тонколони се предлагат и с възможност за безжична блутут връзка. Ако решите, че искате да се възползвате от това удобство, уверете се, че компютърът ви разполага с блутут система.

Е, надяваме се нашето ръководство да ви е било от полза!

А сега, след като вече знаете всичко необходимо за настолните компютри, ще споделим с вас няколко от най-добрите предложения на пазара в момента, които подбрахме специално…

1. Настолен компютър Serioux Powered by ASUS


Този ASUS настолен компютър се предлага без монитор, но разполага с доста прилични характеристики. Процесорът му е двуядрен AMD Athlon 3000G, който може да достигне до 3.5 GHz работна честота. Може би ще ви се наложи да повишите допълнително 4-те GB работна памет, ако имате намерение да натоварвате устройството по-сериозно. Със сигурност обаче, от друга страна, няма да имате проблеми с 240-те GB SSD. Мултитаскингът вероятно няма да е оптимален, но компютърът определено ще работи достатъчно бързо.
Купи сега

2. Настолен компютър ProD XTRA Intel Core i5-2400


Този настолен компютър е най-подходящ за по-ненатоварваща офис работа. С него спокойно ще можете да сърфирате в интернет и да използвате по-леки програми, но ако имате значително по-високи изисквания към един компютър, вероятно ще се наложат подобрения. Разполага с 500 GB HDD, които надали скоро ще успеете да запълните. Компютърът обаче успява да компенсира типа на хард диска и само 4-те GB работна памет с помощта на доста мощния 4-ядрен процесор Intel Core i5.
Купи сега

3. Настолен компютър Gaming PRO – OCTA-CORE™®


Това устройство, произведено от GeFors вече значително повишава нивото. Разбира се, цената му е драстично по-висока, но това се дължи на страхотното оборудване на настолния компютър. Благодарение на изключително мощният 8-ядрен процесор AMD Ryzen 7 2700 и 16-те GB работна памет ви е гарантирана оптимална бързина и при значително по-натоварващи програми. Комбинираният хард диск с 1 TB HDD и 480 GB SSD пък ви осигурява не само място за обемните програми, но и оптималната им бързина. Видео картата Sapphire RX 550 пък ще ви предложи спокойна и гладка работа с висококачествени игри и видеа. Освен това този настолен компютър се предлага в комплект с клавиатура и мишка, за да е максимално удобен на своите потребители.
Купи сега

4. Настолен компютър Gaming Acer N50-610


Този настолен компютър на Acer, произведен специално за любителите на компютърните игри продължава да повишава нивото. Макар и 6-ядреният му Intel Core i5 10400F леко да отстъпва на предходния по отношение на производителността, 16-те GB работна памет и 512-те GB SSD със сигурност успяват да компенсират. Може би най-голямото предимство на това устройство обаче обслужва именно онова, за което е произведен този компютър. Благодарение на видео картата nVidia GeForce RTX 3060 Ti със сигурност безпроблемно ще се справяте с някои от най-взискателните съвременни игри и видео материали с най-високо качество.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

5. Настолен компютър Expert Quad-Core® A8-9600


Настолният компютър, композиран от EXPERT COMPUTERS, предлага доста добро съотношение между цена и качество. Ако имате нужда от устройство с една идея по-висока производителност, това предложение е точно за вас. Машината се състои от 4-ядрен AMD A8-9600 процесор с честота на работа до 3,4 GHz, 8 GB работна памет и 500 GB HDD. Именно това ви предлага доста прилична производителност, която ще ви осигури спокойствие при мултитаскинг и работа с различни по-натоварващи програми. Ще ви се наложи да си набавите единствено монитор, понеже в комплекта са включени клавиатура и мишка.
Купи сега

6. Настолен компютър Rasani Home&Office


Настолният компютър Rasani Home&Office е едно доста прилично предложение, което може да ви свърши добра работа дори и при работа с някои по-леки игри и видео материали. Разполага с 6-ядрен процесор AMD Ryze 5 1600, както и 8 GB работна памет, което означава, че ще се представя наистина добре в мултитаскинга. Снабден е дори с допълнителна видео карта nVidia GeForce GT 710, която ще ви осигури плавна и спокойна работа с по-висококачествени видео материали. Само трябва да се погрижите да си вземете подходящ монитор. Единственият минус на този настолен компютър е, че вероятно ще ви се наложи да си вземете допълнителен хард диск, ако имате нужда от повече място, понеже устройството разполага само със 128 GB SSD.
Купи сега

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!