Всички категории

7-те Най-Добри Тонколони за Компютър

Търсите начин да превърнете във вълнуващо преживяване слушането на музика или гледането на филм у дома?

Е, ние ще ви предложим перфектното решение!

Благодарение на технологиите в съвремието можем да се насладим на много повече развлечения в домашни условия – възможност, която в миналото е била немислима.

В днешно време не е нужно да излизаме на заведение само за да слушаме музика, на кино – за да гледаме филм, нито в игрална зала, за да пробваме някоя видеоигра. Всичко това е лесно достъпно чрез компютъра или лаптопа.

Само по себе си, обаче, устройството не е достатъчно, за да издигне преживяването на нивото на това в професионална среда. Така, както телевизорът не може да се сравни с киноекрана, озвучаването от компютъра не може да се мери с оборудването в дискотеката.

С цел да пресъздадат желаната обстановка и да задоволят нуждите ви, на пазара се предлагат тонколони за компютър.

Те не само увеличават звука многократно, но и го предават с повече детайли, което спомага да се насладите и поемете максимално от песента, играта, филма и прочее.

Ако се чудите как да изберете новите си тонколони, бъдете спокойни!

В следващите редове сме ви подбрали най-важната информация, която трябва да знаете преди да направите своя избор, както и някои от най-добрите предложения на българския пазар за момента.

Какво представляват тонколоните за компютър и какви са техните предимства?

Тонколоните се считат за част от периферията на компютъра, заедно с клавиатурата, мишката и други. Те обработват сигналите от аудиокартата в устройството и ги превръщат в звуци, достъпни за човешкото ухо.

Накратко казано, тонколоните се състоят от калъф, в който са поместени конус и електромагнитна намотка. Под влиянието на електричните сигнали от компютърното устройство, намотката се превръща в магнит, който привлича и отблъсква конуса. От движението се образуват вибрациите, които ние чуваме.

За разлика от тонколоните за коли, например, тези за компютър се нуждаят от специално отредено място в дома ви и често могат да се свързват с повече от едно устройство.

Макар главното им предназначение да е подобрение на звука от компютъра, повечето спокойно може да се съчетаят и с телефона или таблета ви.

Тонколоните за компютър крият множество предимства, което ги прави незаменима част от оборудването на всеки любител на новите технологии или почитател на модерното дигитално изкуство.

Качествено озвучаване

В повечето песни, видеоигри и филми има второстепенни звуци, които отслабват или се изгубват съвсем когато звукът излиза от самото устройство.

Ако компютърът, телефонът или телевизорът са главните ви източници на забавление, тонколоните са идеалното решение за вас.

Вградените високоговорители в устройствата варират между 200-400 херца, докато отделните тонколони често стигат долна граница от 60 херца. Така басът (нискочестотните звуци) е по-наситен, а средните и високочестотните звуци – ясно изразени.

Благодарение на тонколоните всеки детайл, независимо колко незначителен е той, ще бъде увеличен многократно, а цялостната композиция на видеоиграта, концерта или сериала ще бъде предадена с по-голяма дълбочина.

Споделяемост

Много хора предпочитат да решат проблема със слабите вградени високоговорители като се сдобият със слушалки, вместо с тонколони.

По този начин, обаче, броят на слушателите е ограничен до един или двама души. В случай, че искате да съберете голяма компания, с която да се насладите на хубава музика или интересен филм, отделните високоговорители са най-удачният избор.

Благодарение на тях, всеки гост ще чува звука еднакво ясно и силно и никой няма да се чувства пренебрегнат. Ако желаете универсална периферия, която да влиза в употреба както когато сте сами, така и на партита, филмови вечери със семейството и още куп мероприятия, тонколоните със сигурност ще са оправдана инвестиция.

Издръжливост

Както стана ясно, вградените в устройството високоговорители са в пъти по-слаби от отделните такива. Те, обаче, крият и още един недостатък – лесно се повреждат с годините употреба.

От своя страна, отделните тонколони за компютър са много по-здрави, тъй като са предназначени да издържат силни звуци и напрежение. Това ги прави сигурно решение за тези от вас, които се страхуват да останат без озвучаване в най-неочаквания момент.

Какво да имате предвид при закупуването на тонколони за компютър?

Тъй като повечето хора вече притежават поне едно компютърно устройство, не е изненада колко популярни са станали тонколоните в днешно време.

Това е и причината на пазара да съществуват толкова много варианти, всеки пригоден за различен тип условия и с характерно предназначение.

Объркването при срещата с такова разнообразие е напълно разбираема. Именно с цел да избегнете лутането сред множеството продукти, тук сме ви подготвили най-важните характеристики, на които да обърнете внимание при закупуването на тонколоните.

Вид

Често тонколоните за компютър се разделят на активни и пасивни.

Активните тонколони са с вграден усилвател, което ги прави по-тежки и скъпи. За сметка на това, те са практични и лесни за използване.

Усилвателят, обаче, се нуждае от ток, за да работи. Именно затова, този тип тонколони изискват външно захранване.

Те са удачен вариант за начинаещите, които все още нямат нужните знания, за да се справят с по-сложна система, както и тези, които искат просто решение за своя дом.

От своя страна, пасивните тонколони не разполагат с вграден усилвател, а в резултат не се нуждаят от външно захранване.

За да извлечете максимална полза от този тип периферия, трябва да го свържете с отделен външен усилвател, който крие множество рискове. Ако е много слаб, той няма да предаде пълния потенциал на тонколоните и ще развали звука им, а ако е прекалено силен може да ги пренатовари и повреди.

Именно заради това пасивните тонколони са подходящи за напредналите в озвучаването, които имат нужните знания за добрата настройка на усилвателя и желаят максимална свобода и контрол върху звука.

Система

Ако вече сте разглеждали тонколоните на пазара, вероятно ви е направило впечатление, че в описанието на всеки продукт присъстват числа като 2.0 или 5,1. Това е типът система, която отделните части оформят.

Първото число сочи броят на високоговорителите, а второто – броят на субуферите. Субуферът е тонколона, предназначена за нискочестотните звуци, още познати като бас.

Системата от тип 2.0 е за така наречените “мултимедийни тонколони”. Те се състоят само от два високоговорителя и затова са най-лесно преносими. Този вид тонколони са с балансирано устройство и предлагат изчистен звук, което ги прави подходящи за тези от вас, които търсят просто решение за дома си.

От своя страна, тонколоните със система 2.1 се състоят от два високоговорителя с допълнителен субуфер. Можете да ги считате за средното положение сред предложенията на пазара, тъй като предлагат повече дълбочина на звука като същевременно запазват семплото съчетание от устройства.

Те са чудесен избор за любителите на музиката с нисък бюджет. Освен за тях са подходящи и за тези, които желаят висококачествено озвучаване, но все още не са се ориентирали какво точно предпочитат в своето оборудване.

Съществуват и тонколони, които предлагат така наречения “съраунд саунд” – звуците ви заобикалят и пресъздават усещането все едно сте на мястото на събитието.

Този вид периферия най-често е от типа 5.1 (с пет високоговорителя и един субуфер), но съществуват и по-обемни съоръжения от 7.1 и 9.1. Разбира се, поради големия брой устройства се изисква и повече място за този вид тонколони.

Допълнителното място, обаче, е оправдано още в първия момент, в който използвате тонколоните. Независимо дали слушате концерт, гледате филм или изпробвате някоя нова видео игра, високоговорителите ще предадат и най-минималния звуков детайл и ще ви потопят изцяло в атмосферата.

Качество на звука

Както вече уточнихме, всяка тонколона ще е подобрение пред фабрично вградената в лаптопа или компютъра. Някои високоговорители, обаче, са по-качествени от други, а звукът е в пъти по-ясен и дълбок.

В случая ушите ви са най-добрият съдия, затова при възможност винаги изпробвайте тонколоните преди да ги закупите. Имайте предвид, че освен от самото им устройство, звукът може да се промени и под влиянието на аудиокартата, софтуера, изолационните подплънки и други.

Това, което може да прецените, е кои честоти предпочитате и кои дразнят слуха ви. Различните тонколони са снабдени с отделни видове драйвери – по-малки високоговорители, които се намират от външната част на устройството.

Високочестотните драйвери, още наречени “пищялки” са предназначени за високите и остри звуци като писукане на птички или цимбали.

Средночестотните предават честотите на човешката реч или популярни музикални инструменти като пианото и китарата. Иначе казано, тези звуци, с които човешкото ухо се сблъсква най-често.

Нискочестотните драйвери, от своя страна, са най-големи по размер и са предназначени за дълбоки звуци като бас или обой.

В зависимост от това кое ви доставя най-много удоволствие, може да подберете тонколони с малко пищялки и повече нискочестотни драйвери например.

Свързване

Тонколоните за компютър може да са както безжични, така и с кабел.

Безжичните може да се свързват чрез интернет или Bluetooth, което ги прави предпочитани за компании, в които няколко души се редуват да пускат музиката.

Свързването с тях е обширно и лесно, а ако случайно ви падне батерията, нямате повод за притеснения – този вид тонколони се съчетават и с всички модерни телефони, таблети и телевизори.

При тонколоните с кабел е важно да обмислите какъв вид жак ви е нужен. На пазара се предлагат такива с USB, RCA конектор, оптичен кабел, 3.5 мм жак и още много други. Всичко зависи от вашите лични предпочитания и наличните възможности на компютърното ви устройство.

Дизайн

Тонколоните ви ще бъдат изложени на показ не само пред вас, но и пред вашите близки и приятели. Препоръчително е те да бъдат съобразени с обзавеждането в дома ви, за да се превърнат в стилен акцент, вместо да се набиват на очи по неприятен начин.

Вероятно се чудите как може подобно устройство да служи като част от интериора в помещението. Ефектът може да се получи по различни начини – орнаменти или щампи по борда на тонколоните, нехарактерна форма на тялото или светещи лампи.

Съществуват, например, тонколони с продълговата форма, известни като “саундбар”. Те са плоски и тесни и обикновено се поставят под или над монитора. Със своята изчистена и стилна визия, те са едновременно функционални и придават елегантен завършек на офиса или всекидневната.

Освен обширната цветова гама в която се предлагат повечето тонколони на пазара, те често притежават и характерна визия, чийто акцент се постига чрез материала на рамката.

Металните, лъскави рамки, например, биха подхождали повече на модернистично обзаведените домове. Дървените, пък, пасват идеално на помещения в традиционен, провинциален или котидж стил.

Размер

Размерът на съоръжението до голяма степен зависи от типа система. Както вече споменахме, системата 2.1 се състои от по-малко на брой високоговорители от системата 5.1, поради което се нуждае и от по-малко пространство.

След като сте преценили наличното пространство и сте се ориентирали коя комбинация е най-удачна за дома ви, е нужно да обърнете внимание и на размера на всеки отделен високоговорител в композицията.

Обмислете добре къде възнамерявате да поставите всяко устройство и дали няма да се наложи разместване на останалите мебели, за да се поберат по-големите части.

Ако не сте напълно сигурни дали тонколоните ще се вместят в желаните места и се колебаете между два размера, по-удачно е да изберете по-малкия вариант. Запомнете, че големите тонколони не винаги осигуряват най-качествения звук.

Бутони за управление

Що се отнася до допълнителните настройки при употреба, тонколоните варират от такива с един-единствен бутон, до тези с цял пулт, подходящ дори за диджеи.

Някои тонколони, пък, се управляват чрез софтуер на компютъра, други – от приложение на телефона, а трети – от отделно дистанционно.

Бъдете честни със себе си и внимателно обмислете от какви настройки се нуждаете. Ако искате просто решение и не изпитвате задълбочен интерес към озвучаването, най-удачно е да закупите тонколони, които разполагат само с бутон за включване и изключване и колело за силата на звука.

Ако, пък, желаете възможно най-много гъвкавост и свобода, добро решение са тонколоните, които разполагат с бутони за управление на отделните високоговорители, честотите, силата на звука, допълнителни ефекти и прочее.

Как да се грижите за тонколоните си възможно най-пълноценно?

Като всяка друга техника, тонколоните за компютър също изискват внимателна поддръжка, за да се запазят здрави дълго време и да оправдаят инвестицията ви.

Прахът е един от най-големите врагове на тонколоните.

Той се наслагва по конекторите и може да попречи на електричните сигнали да стигат до високоговорителите. От своя страна, това може да докара излишен шум към получения звук и да дразни слуха ви.

За да избегнете подобна опасност поставете тонколоните в стая, в която не се натрупва голямо количество прах. Редовно ги почиствайте, но избягвайте да използвате течности – сух парцал или накрайникът на прахосмукачката ще свършат чудесна работа.

Друга опасност за тонколоните ви е пряката слънчева светлина.

Тя може да накара устройствата да прегреят, а електромагнитните намотки да се повредят.

Старайте се да държите тонколоните далеч от перваза на прозореца, терасата или откритата градина за дълъг период от време.

Освен за прах и директна слънчева светлина, трябва да предпазвате тонколоните и от статичното електричество.

То също може да накара устройствата да се повредят.

Тъй като статичното електричество се натрупва в помещения, където въздухът е по-сух, добро решение е да инвестирате в овлажнител за въздух. Старайте се, обаче, да не го поставяте близо до тонколоните, иначе той също може да им навреди повече, отколкото да ги предпази.

 

Е, надяваме се предоставената информация да бъде от полза при избора на новите ви тонколони.

За финал сме ви подготвили и някои от най-добрите предложения на българския пазар, които да разгледате…

1. Тонколони Logitech Z313Тези тонколони са от типа 2.1, тоест разполагат с два високоговорителя и един субуфер. Снабдени са и с вграден усилвател, дистанционно с кабел и допълнителен вход за слушалки, което ги прави подходящи за тези, които не разбират много от технологии, но все пак искат качествено оборудване.
Купи сега

2. Тонколони Audioengine A2+Следващото ни предложение също е от активните тонколони, само че от типа 2.0. Иначе казано, разполага само с два високоговорителя, но за сметка на това предлага няколко варианта за свързване – безжичен чрез Bluetooth, както и USB, RCA и 3,5мм жак.
Купи сега

3. Тонколони Redragon StentorОще един продукт, който се състои само от два високоговорителя, които, обаче, са със стилен и модерен дизайн. Част от характерните червени акценти, които веднага привличат окото, се намират и върху колелото за силата на звука – бутон, който улеснява контрола и цялостното боравене с уреда.
Купи сега

4. Тонколони Edifier R1855DBТези тонколони също са от типа система 2.0, а свързването става както чрез 3,5мм. жак, така и чрез Bluetooth. Високоговорителите разполагат и с трите вида драйвери, както и с богат пулт от колела, които дават свобода на собственика да манипулира звука по свое желание.
Купи сега

5. Soundbar Creative Stage High PerformanceТози продукт е от типа 2.1. Освен субуфера, обаче, той се различава от останалите по двата високоговорителя, които се помещават в един саундбар. За да свържете тонколоните към компютъра е нужен USB кабел, а контролът е улеснен чрез дистанционно устройство.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

6. Гейминг аудио колони RoxPowerТова предложение разполага само с два високоговорителя, които обаче са предназначени да предадат всеки звуков детайл от любимите ви видеоигри. Що се отнася до свързването, собственикът има избор между USB, a ако слотовете са заети с гейминг периферия може да използва и 3,5мм. жак.
Купи сега

7. Тонколони Kisonli TM-8000AПоследното ни предложение е от типа 2.1 – два високоговорителя и един субуфер. Свързването им с компютъра може да стане безжично чрез Bluetooth, което ги прави подходящи и за други устройства, както и чрез USB кабел за здрава и сигурна връзка.
Купи сега

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!