Всички категории

6-те Най-Добри Волани за Компютър и Конзола

Почитател ли сте на видеоигрите? Прекарвате голяма част от свободното си време пред компютъра или конзолата?

Е, в такъв случай воланът за видеоигри може да ви бъде от огромна полза!

Статистиката сочи, че в днешно време над 3 милиарда души по света играят видеоигри. Несъмнено гейминг индустрията е един от най-бързо развиващите се сектори и носи неимоверни печалби на производителите и професионалните играчи.

Пандемията от коронавирус, която принуди всички да намерят начин за забавление у дома, също изигра голяма роля в популяризирането на видеоигрите дори сред хора, които не се смятат за геймъри.

Тъй като индустрията е едновременно модерна и конкурентна, в нея постоянно се създават и предлагат иновации, които да спечелят интереса на огромната маса от клиенти.

Една от тези новости, която набира изключителна популярност през последните години е воланът за компютър или конзола. Той е част от продуктите, предназначени да улеснят играчите и да им предоставят максимален комфорт и усещане за реалистичност по време на игра.

Ако се чудите дали имате нужда от подобен продукт или се затруднявате в избора на такъв – попаднали сте на правилното място!

В този наръчник сме събрали най-важната информация за воланите, с която да трябва да се запознаете, а накрая ще ви предложим и някои от най-добрите волани на пазара към момента.

Какво представляват воланите за компютър или конзола и какви са ползите от него?

Накратко казано, тези волани функционират като клавиатурите или джойстиците, тъй като служат за управление във видеоигрите. Това става както чрез завъртане на самия волан, така и чрез бутони и колелца зад кормилото или на пулта, на който е закрепено то.

Вероятно се досещате, че подобен тип управление е предназначен най-вече за видеоигри, в които резултатът зависи от шофьорските умения на играча. В днешно време са изключително популярни както онлайн състезанията тип рали, така и игрите изискващи концентрация и умело преминаване на определени маршрути например.

Поради тяхната известност и търсене, тези видеоигри са достъпни за редица платформи и устройства. Затова и самите волани могат да се използват както за компютри, така и за различни марки и видове конзоли.

Ако все още се чудите дали наистина имате нужда от подобен продукт ви препоръчваме да обмислите следните предимства на волана за гейминг у дома.

Реалистична атмосфера

Макар най-новите версии на видеоигрите да предлагат реалистична картина и звук, трудно можете да се потопите изцяло в обстановката ако използвате джойстик или клавиатура.

Воланът ще ви позволи да се почувствате така, все едно наистина шофирате колата в играта. Усещайки кормилото в ръцете си вие несъзнателно ще се пренесете в купето на автомобила и инстинктивно ще впрегнете истинските си шофьорски умения.

Разбира се, можете да постигнете добри резултати и без помощта на волана. Ако, обаче, искате да пресъздадете перфектната атмосфера от играта у дома, то задължително се нуждаете от волан за вашия компютър или конзола.

Максимален контрол

Мнозина играчи разчитат на бързината и сръчността на пръстите си когато става дума за подобен вид видеоигри. Макар те също да се справят задоволително, със сигурност резултатите им ще се подобрят значително ако използват специален волан по време на игра.

Причината се крие в това, че когато управлявате чрез малки бутони или колелца, едно незначително изместване може да ви коства добрия резултат. От своя страна кормилото е много по-обемно и позволява повече ротация и стабилно управление.

Освен това, както вече споменахме, когато хванете волана в ръце вие ще реагирате далеч по-интуитивно, особено ако воланът позволява да усещате съпротивлението и напрежението върху колата в играта.

Удобство и стабилност

Всеки запален геймър познава болките в кръста, гърба и ръцете, след като цял ден е стоял прегърбен пред екрана.

От своя страна воланът ще ви позволи да заемете удобна стойка, сякаш пътувате в истинска кола. Така тялото ви няма да се напряга допълнително по време на игра, което прави този тип продукт идеалното решение за тези от вас, които прекарват дълги часове в света на видеоигрите.

Воланът предлага и допълнителна стабилност, която иначе не бихте открили при другите устройства. Без значение дали сте почитатели на компютрите или конзолите, периферията им се състои от многобройни малки устройства като мишки, клавиатури и джойстици.

Те са леки и сравнително лесно могат да бъдат съборени на земята, счупени или изгубени. Е, при воланите подобна опасност не съществува. Те са закрепени за стабилна основа, която от своя страна може да разположите на сигурно място, без да се притеснявате от евентуална повреда.

Какви видове волани за компютър и конзола съществуват?

Разбира се, предвид огромната маса от геймъри се предполага, че те ще имат специфични предпочитания, нужди и бюджет. Поради тази причина на пазара се предлага широко разнообразие от волани, чието устройство значително се различава.

Най-евтините волани често са със зъбни предавки.

Те разполагат с лек и компактен електричен мотор, който е свързан с кормилото посредством пластмасови или метални зъбни колелца. Макар да предлагат поне 90 градусов завой в двете посоки, този тип волани често реагират по-бавно и грубо от по-скъпите модели.

За сметка на това ако не сте запален любител на подобен тип видеоигри, а просто изпитвате любопитство, не е удачно да влагате всичките си средства в луксозен волан. В случая този тип устройство е най-добрият избор, тъй като се явява просто решение, което не натоварва портфейла ви.

Воланите с колан са една идея по-скъпи.

Тук не става дума за обезопасителния колан, който задължително поставяме по време на пътуване с кола.

Този колан се намира в самото устройство и свързва мотора с кормилото и чрез него става предаването на информация за смяна на посоката.

Този вид волани могат да понесат повече напрежение, а в допълнение издават и по-малко шум. Те работят сравнително бързо и гладко, затова се считат за златната среда при воланите и са добър компромисен вариант за по-запалените геймъри.

Директните волани са най-скъпи, но за сметка на това и най-полезни.

Те не разчитат на отделна връзка между частите – моторът и кормилото са свързани пряко. Това позволява на мотора да оказва максимално натоварване върху волана, което се усеща от играча.

Тъй като моторите на тези волани са доста обемни и тежки, този вид устройство може да причини контузия на по-невнимателните. Затова подобни продукти са подходящи само за професионални играчи или поне такива с достатъчно опит в управлението и играта.

Какво трябва да имате предвид при закупуването на волан за компютър или конзола?

Разбира се, воланите не се различават само по устройството си. В магазините ще откриете редица устройства, предназначени за определен тип компютри или игри. Освен това, много от тях са снабдени с допълнителни екстри, които ще окажат значително влияние върху представянето ви в играта.

Размер и ротация

Както вече стана ясно, воланите са предназначени да наподобят възможно най-много вида на истинско кормило. Някои от тях дори са лицензирани като реплики на популярни автомобилни марки, но подобен тип продукти са и сред най-луксозни и скъпи предложения.

Разбира се, създаването на копие, което да е едно към едно с оригинала често е непрактично и скъпо начинание. Поради практични и финансови причини най-евтините модели са с намален мащаб.

Ако, обаче, сте решили да вложите повече средства може да се насочите и към по-обемните волани, които доста по-умело ще пресъздадат усещането за автомобилно кормило.

Същото се отнася и за ротацията.

За доброто ви представяне по време на игра е от огромно значение точно колко може да се завърти вашият волан.

Вероятно се досещате, че реалистичното усещане от карането на колата, няма да е пълноценно ако воланът не може да се завърти докрай във всяка посока.

Обикновено най-евтините модели предлагат по-малък обсег, който достига до 180 градуса. С други думи, той ще може да се върти на 90 градуса във всяка от двете посоки.

Най-скъпите продукти, обаче, понякога достигат до ротация от 1080 градуса и с тях можете да направите три пълни завъртания.

Изборът зависи от вашите лични предпочитания и нужди, както и от самата видеоигра, която възнамерявате за играете.

Чувствителност

От изключителна важност е шофьорът да усеща колата, за да знае как да реагира в дадена ситуация. При видеоигрите положението е същото.

Тъй като играчът не се намира в купето на автомобила, единствената му връзка с машината става посредством волана. Именно затова повечето подобни продукти са изработени така, че да реагират на напрежението и да предават информация на играча.

Най-евтините варианти са снабдени с вибрационна система. Така воланът ще вибрира като всяка игрална конзола, но най-вероятно няма да усещате напрежението от мотора, което да добавя и съпротивление на кормилото.

По-скъпите волани, обаче, имат широк набор от реакции, чрез които играчът да усеща както напрежението върху машината при завиване, така и ударите и неравностите по пътя.

Съвместимост с устройството

Както вече споменахме, воланите са предназначени както за компютърни видеоигри, така и за редица конзоли.

Все пак бъдете внимателни при избора на волан, тъй като някои от тях може да се окажат несъвместими с устройството, което имате у дома.

При доста от тях има разделение – някои работят само с конзоли марка Xbox, докато други са предназначени само за компютърни игри и конзоли Playstation.

Задължително проверете и серията на устройството, на което играете. По-модерните волани може и да не са съвместими със стари версии на компютърни операционни системи или конзоли, излезли на пазара преди повече от десет години.

Аксесоари

Истината е, че сам воланът трудно ще ви помогне да се потопите в атмосферата на видеоиграта.

Поради тази причина повечето волани се предлагат в комплект с панел от педали, подобни на тези в истинските автомобили.

Най-евтините варианти вероятно ще дойдат придружени от най-обикновени педали, изработени от пластмаса.

Те ще ви свършат чудесна работа ако не сте върл почитател на автомобилните видеоигри. Ако, обаче, възнамерявате да прекарвате голяма част от времето си зад волана, то трябва да знаете, че тези педали едва ли ще бъдат най-издръжливият и удобен вариант.

Продуктите, които са една идея по-скъпи, също може да имат части от пластмаса.

Те, обаче, са далеч по-устойчиви и обемни. Доста от тях разполагат и с метални панели за допълнителна стабилност. Освен това, при педалите на средна цена се усеща и по-реалистично напрежение при натиск.

Те често са снабдени и с възможността за регулиране на позицията. Наличието на подобна настройка ще ви помогне да намерите възможно най-удобната позиция и да не натоварвате тялото си допълнително по време на игра.

Най-скъпите педали определено са най-стабилни и обемни.

Възможностите при тях са на практика неограничени. Голяма част разполагат с луксозни и модерни сензори, които да измерват точно натиска, който оказвате на педалите. Така се постига максимален реализъм и ще имате възможно най-много контрол върху играта.

Трябва да се замислите и дали желаете допълнителен скоростен лост или съединител към съоръжението.

Както знаете, повечето коли не могат да функционират без тези важни части и управлението им се превръща в инстинкт за шофьорите.

При голяма част от воланите смяната на скоростите става чрез бутони или колела зад кормилото. Отделните лостове и педали ще направи карането по-трудно, затова вероятно няма да са подходящи за игрите тип рали, освен ако не търсите предизвикателство.

 

Е, надяваме се предоставената информация да ви бъде от полза в избора на волан за вашия компютър или конзола.

В случай, че все още се колебаете, ви препоръчваме да разгледате следните ни предложения за най-добрите волани на пазара у нас…

1. Волан HORI APEXТози елегантен волан може да се свърже както с компютър, така и с Playstation 3 и 4. Разполага с бутони в предната част, които наподобяват тези на всеки модерен джойстик, за максимално лесно управление по време на игра. Свързан е към лека основа, която да закрепите на стабилна равна повърхност посредством приспособленията в долния край. Ротацията на волана стига 270 градуса, а за допълнителен контрол продуктът идва в комплект с панел с два педала за газта и спирачка.
Купи сега

2. Волан с педали TRACER DRIFTER STEERING WHEELСледващото ни предложение също е предназначено за компютър, но се свързва с Playstation 2 и 3. Ротацията му достига 180 градуса, а в предната част се намират бутони, чрез които бързо да контролирате случващото се в играта. Освен допълнителния панел с два педала, воланът е снабден и със скоростен лост от дясната страна на кормилото, което ще придаде чувство за реализъм на играча.
Купи сега

3. Волан Esperanza NITRO EGW102Този продукт разполага с 12 бутона за управление и ротационен обхват от 270 градуса. Може да се свърже с компютър или Playstation 3 посредством USB кабел. Върху лекия панел, на който е закрепен волана, ще откриете и скоростен лост за допълнителен контрол. Кормилото е снабдено с потенциометър, за да бъде максимално чувствително. Така то предава информацията за случващото се в играта чрез специални вибрации.
Купи сега

4. Волан Racing SpeedLink Drift O.ZТози елегантен волан е предназначен само за компютри и се свързва с тях чрез USB кабел с дължина 2м. Кормилото разполага с 12 допълнителни бутона, чрез които да навигирате в играта. Към комплекта е включен и панел с два педала – газ и спирачка.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

5. Волан Thrustmaster T150 Ferrari FFBТози продукт е реплика на един от воланите на автомобилите Ferrari, а логото в центъра на кормилото определено ще радва окото на почитателите на марката. Освен, че разполага с допълнителен набор от копчета в предната част и панел с два педала, воланът има и високо ниво на чувствителност. Той е съвместим с компютри, както и с Playstation 3 и 4, а свързването с тях става чрез USB кабел. Той излиза от задната страна на компактната основа, за която е закрепено кормилото, и няма да ви пречи по време на игра.
Купи сега


6. Волан Logitech Driving Force G920Последното ни предложение е предназначено за компютри, както и Xbox One. Свързването отново става лесно чрез USB кабел. Ротацията на волана достига 900 градуса и можете да го завъртите над два пъти във всяка посока. За допълнителен комфорт кормилото е покрито с дишащ кожен плат. Продуктът е снабден и със стандартния набор от бутони за конзоли, както и с допълнителен панел с три регулируеми педала от стомана. Двойният мотор дава възможност за отлична обратна връзка и ще информира играча за всяка неравност по пътя чрез вибрации.
Купи сега

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!