Всички категории

7-те Най-Добри Дънни Платки

В света, в който живеем, всеки се нуждае от подходящото компютърно устройство. Това сa изключително сложни системи, изградени от множество комплексни елементи.

Всички сме чували колко важно е нашият компютър да разполага с продуктивен процесор, с много RAM и с добра видеокарта.

Въпреки това обаче подходящата дънна платка в много отношения се оказва най-съществения аспект от компютърната композиция!

От това с каква дънна платка разполагате, до голяма степен зависят всички останали компютърни елементи, които можете да използвате. Всички останали части от компютърната система се свързват именно с дънната платка и това я прави толкова ключова.

Вашият процесор, количеството RAM, видео картата и какво ли още не – всичко зависи от дънната ви платка.

Тези устройства, особено от по-висок клас, често се състоят от сериозен набор от възможности и множество объркващи функции. Освен това цените им могат да варират от под 100 лв. до над 1000 лв. Именно затова трябва да подбирате разумно и да знаете точно от какво се нуждаете.

Това ръководство е създадено тъкмо за да ви помогне да направите правилния избор. В него ще откриете цялата необходима информация за дънните платки, техните характеристики и особености.

Когато се запознаете с всичко това, със сигурност ще бъдете много по-добре ориентирани в съвременната пазарна ситуация.

А за да ви улесним максимално, в края на статията дори ще споделим с вас и няколко от най-добрите актуални предложения в областта…

Какво представляват дънните платки и защо са толкова важни?

Дънната платка е онзи компонент от компютърната система, която позволява свързването на всички задължителни и периферни устройства в единна система.

Именно поради тази своя ключова функция дънните платки са толкова важни и в никакъв случай не бива да бъдат пренебрегвани.

Тези компоненти са основната част от компютърната система. Това е сърцето на компютъра в прекия смисъл на думата.

Дънната платка е интегрална и свързва цялата електроника, за да създаде работеща и единна система. Повреда в дънната платка означава прекратяване на функционалните възможности на компютъра.

Дънните платки допринасят сериозно при отстраняването на неизправности и модернизирането на компютъра. Тя свързва всички елементи и сериозно допринася за комуникацията помежду им.

Може да се каже, че е подобна на нервната система в човешкия организъм. Тя изпраща импулси в цялото човешко тяло, а дънната платка на свой ред предоставя сигнали от централното захранване на всеки един от елементите в компютърната система.

Централният и графичният процесор, които са от ключово значение за функционирането на целия компютър, се свързват именно към дънната платка. Централният процесор се поставя директно в гнездото на дънната платка, а графичният процесор обикновено бива включен към обособен слот.

Към дънната платка се включват също устройствата за съхранение, произволен достъп и памет на информацията.

В случай че обичате да играете игри например, със сигурност ще имате нужда от ефективен компютър. Повярвайте ни, дънната платка до голяма степен е това, което определя дали едно компютърно устройство е ефективно, или не.

Продуктивността на дънната платка допринася за комуникацията и статистическия трансфер на данните между различните електрически устройства и екстериора.

Една от основните функции на дънната платка е да доставя захранване до всички компоненти от компютърната система. Именно затова тя играе ключово значение за тяхното представяне и може или да го подобри, или да го ощети.

Всеки един компонент от вашия компютър зависи от дънната платка.

Как работят дънните платки и какво контролират?

Една дънна платка съдържа няколко интегрирани компонента, които са разположени на борда. Такива са чипсетът, CMOS, BIOS и системната шина.

В същото време този компонент от компютърната система разполага с множество гнезда и портове, към които се включват различни елементи.

Обикновено слотовете за ROM и RAM са обособени допълнително.

Официалното определение за дънна платка е следното – основна печатна платка в компютъра. Това означава, че тя е есенциалната част от електрическата верига, към която са включени всички останали части, за да се създаде цялостна и единна система.

Дънната платка е гръбнакът на компютърната система, който обвързва всички останали компоненти в нея и им позволява да си взаимодействат пълноценно. Без нея нито една от частите не би могла да комуникира с останалите, а това я прави нефункционална.

Цялостната изправност на дънната ви платка е от ключово значение за пълноценната работа на вашия компютър. Тя контролира потока от външни данни посредством различните портове като USB и IDE и насочва съответните данни към твърдите дискове.

Основната функция на дънната платка е да съхранява микропроцесорния чип, който на свой ред контролира цялостната компютърна система.

Така или иначе абсолютно всички компоненти, които помагат за функционирането на компютъра са или част от дънната платка, или под някаква форма са свързани с нея.

Процесора, оперативната памет, твърдите дискове и т.н. – всички компоненти от компютъра са инсталирани върху дънната платка.

Освен това обаче тя действа и като платформа, върху която са налични различни слотове за разширение, за да се инсталират допълнителни устройства или интефрейси.

Дънната платка отговаря за разпределението на захранването към всички компоненти от компютърната система.

Вече ви обърнахме внимание на това колко е важно това обстоятелство.

Дънната платка се използва за координирането на различните устройства в компютъра и поддържа интерфейса между тях. Предлага се в различни размери и комбинативности, за да отговори на всяка потребителска потребност.

Какви видове дънни платки съществуват?

Дънните платки се използват в различни компютърни устройства – от компютри и лаптопи до таблети и смартфони. Функционалността и компонентите им си остават еднакви, но размерът на компонентите и начинът, по който са разположени, се различават значително.

В случая с настолните компютри например повечето компоненти са разположени в отделни гнезда и така всеки от тях е лесно заменим. При лаптопите и смартфоните обаче някои от компонентите са запоени директно за дънната платка, което прави замяната по-сложна.

Естествено, различните дънни платки имат различни характеристики и възможности. Въпреки това обаче моделите биват групирани най-вече въз основа на форм фактора си.

Това са физическите размери и форми на самите устройства. Компютърните системи имат множество различни разновидности поради различните ни нужди от цифрови приложения. Именно затова дънните платки биват проектирани така, че да отговарят на особеностите на различните видове компютри.

Дънна платка AT

Тези дънни платки са с физически размери от стотици милиметри. Именно затова не са особено подходящи за категорията мини настолни компютри.

По-големият им физически размер също така възпрепятства инсталирането на различни нови драйвери.

Захранващите конектори, които обикновено се използват при тези дънни платки, са различни гнезда и шестконтактни щепсели. Имайте предвид, че тези типове конектори за захранване не са сред най-популярните. Това означава, че можете да срещнете известни трудности с инсталирането им.

Като цяло дънните платки AT са били популярни през 80-те години на миналия век. Били са експлоатирани за дълъг период от време, но въпреки това вече са по-скоро отживелица.

Дънна платка ATX

Абревиатурата ATX стои за “Advanced Technology Extended”, т.е. разширена усъвършенствана технология.

Този модел дънни платки са разработени от Intel през 90-те години на миналия век. На практика, както вероятно се досещате и от името им, те представляват подобрена версия на по-ранната дънна платка AT.

Дънната платка ATX е значително по-малоразмерна от дънната платка AT. В същото време осигурява пълноценна взаимозаменяемост на различните свързани компоненти от компютърната система.

Разбира се, не бива да пренебрегваме и подобрението по отношение на конекторите, което дънната платка ATX предлага.

Дънна платка LPX

Ако досега не сте се досетили, вече ви предстои да хванете модела на развитието на тази технология. Дънната платка LPX предлага на своите потребители две подобрения спрямо по-ранните версии.

От една страна, входните и изходните ѝ портове са изнесени на задната страна. От друга страна, дънната платка LPX въвежда специална Riser карта, което осигурява повече слотове и по-лесно свързване.

Някои от тези характеристики се пренасят и върху AT моделите. Разбира се, става въпрос за по-съвременните варианти.

Дънната платка LPX обаче си има един ключов недостатък. Това е липсата на слотове за ускорен графичен порт (AGP), което води до директна връзка с PCI (паралелно-последователна шина).

За щастие, усъвършенстваният модел NLX до голяма степен отстранява проблемите в дънните платки LPX.

Дънна платка BTX

В случая с дънните платки BTX означава Balanced Technology Extended, т.е. разширена балансирана технология. Тя се появява вследствие на претенциите, които новите компютърни технологии проявяват към системата.

Дънната платка BTX е предназначена за справяне с изискванията на новите технологии по отношение на мощността. По-сериозната мощност, от която те се нуждаят, в процеса на работа на свой ред води до генерирането на по-голямо количество топлина.

Като водещ производител на компютърни технологии, около 2005 година Intel прекрати по-нататъшното разработване на дънните платки BTX. Това е така, тъй като производителят се концентрира върху развитието на процесори с по-ниска консумация на енергия.

Споделяме ви това, за да ви изясним защо вероятно няма да откриете много от тези модели на съвременния пазар.

Дънна платка Pico BTX

Дънните платки Pico BTX са със значително по-малки размери от дънните платки BTX (оттам идва и думата Pico).

Подобни модели в общи линии споделят горната половина на дънните платки BTX. Въпреки това обаче в същото време те поддържат два слота за допълнителни разширения.

Картите с половин височина (или riser) са уникалната особеност на този тип дънни платки. Именно те се съобразяват с изискванията на цифровите приложения и осигуряват необходимата функционалност на компютърната система.

Дънни платки Mini ITX

Дънните платки Mini ITX са миниатюрната версия на класическата дънна платка в по-ранните ѝ варианти. Тези модели са проектирани малко след 2000-та година и размерите им възлизат едва на 17 х 17 см.

Те осигуряват на компютърната система значително по-ниска консумация на енергия и предлагат възможност за по-бързо охлаждане. Именно затова тенденциозно се използват главно при компютри с малък форм фактор (т.е. SFF).

В същото време вентилаторите при дънните платки Mini ITX работят при доста по-ниски нива на шума. Любопитно е, че тъкмо това обстоятелство печели пазара в областта на домашното кино за подобни модели.

В крайна сметка по-ниските нива на шума означават по-качествено кино преживяване.

Какво трябва да вземете предвид, когато си избирате дънна платка?

Вече сме спокойни, че разграничавате различните видове дънни платки. Имайте предвид обаче, че проучването ви тепърва предстои.

Дънните платки си имат още куп особености и характеристики, на които определено си заслужава да отделите от вниманието си. Само когато сте наясно с тях, ще можете да подберете точния за себе си продукт с идеалното съотношение между цена и качество.

Форм фактор

При положение, че различните видове дънни платки обикновено се групират според форм фактора си, предполагаме, се досещате колко ключова роля трябва да изиграе той в процеса на вашия избор.

Изключително важно е да съобразите размера и формата на своята дънна платка с условията в компютърната си система. В същото време всички останали компоненти от компютъра ви трябва да бъдат съобразени спрямо форм факторът на самата дънна платка.

Ще се зарадвате да чуете обаче, че въпреки разнообразието от варианти, на които можете да попаднете, фактическите възможности не са чак толкова много. По-голямата част от днешните потребителски дънни платки се предлагат в един от трите размера: ATX, Micro-ATX и Mini-ITX.

Дънните платки ATX са може би най-разпространените на пазара в момента. В повечето случаи подобни модели ви осигуряват възможност за добавяне на повече слотове за разширение. В много от случаите с постоянно развиващите се компютърни технологии това се оказва особено полезно.

Дънните платки Mini-ITX на свой ред са подходящи за по-компактните компютърни системи. Въпреки това обаче те все още ви оставят достатъчно място за допълнителна видео карта.

Micro-ATX вариантите от своя страна вече са съвсем малки и това намалява броя на възможните при тях разширения.

По време на търсенето си е възможно също да попаднете и на дънни платки E-ATX. Те са по-големи от стандартните ATX модели, но така или иначе се използвате преди всичко при различни работни станции.

Съществува също и един миниатюрен вариант с размери от 14 х 14,5 см. Mini-STX обаче се среща изключително рядко.

В компютъра си би трябвало да можете да откриете информация за това от каква дънна платка се нуждаете. Въпреки това обаче, ако не сте сигурни за размера на необходимата дънна платка, винаги можете да извадите старото устройство от компютърната система и да сравните размера му с наличните предложения.

Процесорно гнездо

След като съобразите внимателно форм фактора на дънната си платка, трябва да помислите за процесорното ѝ гнездо. От това с какво гнездо за процесора разполага вашата дънна платка, зависи какъв процесор ще можете да използвате с нея.

Имайте предвид, че процесорното гнездо на една дънна платка ще работи само с линията чипове, за която е проектирано. Това означава, че ако имате намерение да използвате определен процесор, ще се наложи да стесните избора си на дънна платка.

Така или иначе е добра идея първо да помислите какъв процесор искате, и едва след това да се насочите към многообразието от дънни платки.

В миналото са се използвали различни видове гнезда, но в момента са приложими само три. Това са LGA, PGA и BGA.

Положението на съвременния пазар е в общи линии следното: Intel използват LGA, а AMD – PGA. BGA гнездата не са чак толкова популярни, колкото останалите. Това е така, понеже те се свързват трайно с дънната платка, което означава, че не могат да бъдат обслужвани или надграждани.

Нека се опитаме обаче да ви ориентираме малко по-конкретно. Например, ако планувате да използвате процесор на Intel Core от 10-о или 11-о поколение, ще ви трябва платка с гнездо LGA 1200. По-старите процесори на Intel от 9-о поколение на свой ред се нуждаят от гнездо LGA 1151 и т.н.

Положението при AMD е малко по-объркващо. Производителят (поне засега) използва един и същи цокъл (AM4) за всички свои чипове от сегашното поколение. Това включва всичко от Athlons до 16-ядрените варианти Ryzen 9.

Възможно е обаче да се сблъскате със затруднения при инсталирането на по-нови процесори в дънни платки от старото поколение.

От друга страна, през последните години Intel обикновено сменя сокетите (или поне съвместимостта им) от едно поколение към друго. Socket 1200 обаче се задържа в продължение на две години.

RAM

Паметта с произволен достъп, работната памет, или RAM е друг ключов компонент от всяка компютърна система. Дънната платка, с която разполагате, е основният фактор, който определя количеството и вида на оперативната памет, която можете да използвате.

Именно затова е необходимо да сте наясно с какво количество RAM искате да разполагате, преди да започнете да се оглеждате за дънни платки. Имаме няколко ключови съвета, които, надяваме се, ще ви насочат и ще улеснят избора ви.

Препоръчваме ви да се снабдите с дънна платка, която може да поддържа поне 16 GB RAM. Дори и да нямате намерение да използвате толкова, така със сигурност ще имате достатъчно пространство за доусъвършенстване, ако изпитате подобна нужда.

Освен това е изключително добра идея да си търсите такава дънна платка, която ви предлага 4 или повече слота за RAM. Това означава, че дори и да инсталирате два модула в началото, впоследствие ще имате възможност да надграждате.

В наши дни повечето масови дънни платки така или иначе предлагат по 4 слота за RAM модули. Въпреки това обаче, естествено, съществуват различни варианти.

Компактните Mini-ITX модели например често разполагат само с два слота за RAM. От друга страна, дънните платки HEDT от висок клас често ще ви предложат по 8 слота за RAM.

Разбира се, броят на слотовете определя и съответно ограничава количеството RAM, което можете да използвате. Въпреки това обаче за изпълнението на основни компютърни задачи и забавление с компютърни игри 16 GB са достатъчно, а 32 GB просто идеални.

В същото време дори и да разполагате с два слота, отново можете да постигнете RAM от порядъка на 64 GB. Имайте предвид обаче, че често по-плътния комплект от 64 GB или 32 GB, който използва два модула, ще ви излезе по-солено от комплект, който използва четири модула.

Слотове

Една дънна платка обикновено разполага с различно количество и различни видове слотове. В повечето случаи тези слотове се използват за различни разширения.

Естествено, на първо време трябва да бъдете наясно с това как и за какво искате да използвате компютъра си. Едва тогава можете да установите дали определена дънна платка разполага с необходимите слотове, които да отговарят на вашите нужди.

Ако сте запалени по гейминга например, със сигурност ще искате да бъдете оборудвани с поне един PCI express x16 слот. Ако искате да свържете няколко карти обаче, ще са ви потребни повече подобни слотове.

Дънните платки, на които ще попаднете по време на търсенето си, със сигурност ще ви предложат сериозно разнообразие от възможности. Ще попаднете на модели, които разполагат със стандартни PCI слотове, както и с по-малки PCI express слотове за други карти (звукова например), Wi-Fi адаптери и други подобни разширения.

Разнообразието от възможности в този случай е наистина огромно. Важно е обаче да вземете още нещо ключово предвид.

Определянето на броя на устройствата и картите, които де факто можете да инсталирате в една дънна платка, е наистина сложно.

Това е така, понеже независимо с колко физически слота разполагате, има ограничен брой HSIO (високоскоростни входни/изходни) PCIe ленти. И всички компоненти от компютърната ви система трябва да споделят този ограничен брой ленти.

Няма да изпадаме в подробности как точно работят въпросните ленти. Основното е, че много от дънните платки компенсират ограниченията, които честотната лента създава, като изключват някои от връзките, когато инсталирате хардуер в определени слотове.

Всички ситуации могат да варират, затова ви съветваме да се консултирате със специалист или да проучите въпроса наистина внимателно, преди да вземете какъвто и да е избор.

Въпреки това обаче едно правило винаги ще важи. От колкото по-висок клас е вашата дънна платка, толкова повече възможности ще ви предложи.

Приспособления

Функциите и приспособленията, които една дънна платка може да ви предложи, са наистина невероятно широки. Така или иначе, ако си закупите модел с вече вградени функции, няма да ви се налага да мислите за необходимите допълнителни разширения, които трябва да направите.

Много от дънните платки например включват вграден аудио компонент. Той обаче ще бъде подходящ само за високоговорители от среден клас.

Нещо, което си заслужава да споменем, е, че по-добрите дънни платки днес обикновено включват функции за Wi-Fi и Bluetooth. Имайте предвид, че тези функции ще повишат цената на определен модел. В същото време обаче ще ви спестят необходимостта от снабдяване с допълнителни разширителни карти.

Многообразието от функции, с които различните производители снабдяват своите дънни платки, е наистина огромно. Тъкмо затова е трудно да изброим всички варианти. Въпреки това обаче ще ви насочим към някои от най-популярните и ключови допълнителни приспособления.

Такива са например вградените превключватели за включване/изключване. Дънни платки, които ви предлагат такава екстра, са подходящи при първоначално изграждане на определена компютърна система. Могат да ви свършат работа също, ако компютърът ви се помещава в отворен корпус за тестване и анализ на компонентите.

Така или иначе обикновеният потребител няма нужда от нещо подобно.

По-старите дънни платки разполагаха с малък говорител, който издава диагностични сигнали, когато нещо не е наред. Днешните модели от среден и висок клас обаче са го заменили с диагностични светдиоди.

Дву- или трицифрен дисплей ви сигнализира с буквено-цифрен код, ако нещо със системата не е наред. Това е отново може да ви бъде особено полезно, ако тепърва сглобявате или усъвършенствате компютъра си.

Ако дънната ви платка не върви с Wi-Fi функция и не разполагате с Ethernet в близост до устройството, необходимостта от Wi-Fi разширение е просто задължителна.

Препоръчваме ви също да се оглеждате за дънните платки с два Ethernet порта – могат да бъдат особено полезни.

 

Е, надяваме се нашето ръководство да ви е било от полза!

А сега, след като вече знаете всичко необходимо за дънните платки и техните особености, както обещахме, ще споделим с вас и няколко от най-добрите предложения сред разнообразието от продукти на пазара в момента…

1. Дънна платка MSI A520M-A PRO


Дънната платка MSI A520M-A PRO е едно достъпно и все пак доста функционално предложение. Устройството разполага със сокет AM4 и чипсет AMD A520 и съответно поддържа голяма част от сериите на AMD. В същото време е съвместима с последното поколение DDR4 RAM и ви предлага възможност за до 64 GB RAM, разпределени между два слота. В дънната платка са инсталирани видео слот PCI Express x16 3.0, вграден аудио и LAN слот, както и възможност за множество различни видове свързване с различни портове.
Купи сега

2. Дънна платка GIGABYTE B550M AORUS ELITE


Когато става въпрос за компютърен хардуер GIGABYTE са едни от водещите производители. Тази дънна платка е от доста висок клас и разполага с процесорно гнездо AM4, както и чипсет AMD B550. Това я прави съвместима с цялото трето поколение процесори AMD Ryzen, както и новото поколение Ryzen с Radeon графика. Предвидени са 4 слота за DDR4 RAM, които могат да поддържат до цели 128 GB RAM. В същото време устройството разполага с огромно многообразие от стандартизирани слотове и портове, благодарение на които можете да съгласувате множество различни компоненти и допълнителни приспособления с него.
Купи сега

3. Дънна платка ASRock B450 Steel Legend


Представяме ви още една висококласна дънна платка ATX. ASRock B450 Steel Legend върви заедно със стандартното за процесорите AMD гнездо AM4, както и чипсет B450. Поддържа DDR4 RAM до цели 64 GB, които могат да бъдат оптимално разпределени между четири различни слота. Видео слотът на устройството е PCI Express x16 3.0, вграденото аудио е Realtek ALC892 Codec, а вграденият LAN – Realtek RTL8111H. Наистина главозамайващо разнообразие от допълнителни портове ще ви позволи да свържете към системата множество различни устройства с лекота. Заедно с това серия технологии са съвместими с тази дънна платка.
Купи сега

4. Дънна платка ASUS TUF GAMING B450M-PLUS


Тази дънна платка m-ATX е с размери от порядъка на 24,4 х 24,4 см и е произведена от ASUS. Процесорното гнездо на устройството е стандартното за AMD процесорите AM4. В комбинация с чипсета AMD B450 това позволява на дънната платка да бъде съвместима с всички процесори AMD Ryzen. 64 GB DDR4 RAM могат да бъдат оптимално разпределени между четири различни слота. Тази дънна платка ви предлага широки възможности във всяко отношение. Видео слотът ѝ е PCI Express 3.0, в същото време разполага с вградено аудио, вграден LAN и вграден RAID. Скоростта на трансфер на това устройство възлиза на цели 6000 MB/s.
Купи сега

5. Дънна платка MSI MAG B460 TOMAHAWK


Дънната платка MSI MAG B460 TOMAHAWK е едно прекрасно и висококласно устройство, което е страхотен избор за всеки гейминг любител. Инсталира се лесно, а в същото врем интефейсът му е изключително удобен за потребителя. Дънната платка се грижи за охлаждането с помощта на удължен радиатор и система, която ви осигурява пълен контрол. Моделът е проектиран с оптимална 6-слойна печатна защита, високопроизводителен е и в същото време ви предлага множество възможност за свързване. Процесорното му гнездо е 1200 с чипсет Intel® B460, което го прави съвместим с всички процесори на Intel от 10-о поколение. В същото време на ваше разположение са предоставени 4 слота, които могат да поддържат до цели 128 GB DDR4 RAM.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

6. Дънна платка GIGABYTE B450M GAMING


Искаме да споделим с вас още една дънна платка, произведена от GIGABYTE, която е една идея по-достъпна от предходната. В същото време обаче продължава да ви осигурява просто страхотни възможности. Процесорното ѝ гнездо е стандартното AM4 с чипсет AMD B450 и прави устройството съвместимо с всички процесори AMD Ryzen от първо и второ поколение. В същото време на ваше разположение са предоставени два DDR4 DIMM слота, които могат да се справят с инсталирането и употребата на до 64 GB RAM. Тази страхотна дънна платка е съвместима с множество допълнителни устройства и технологии. В същото време е композирана така, че да осигури оптимални условия за работа на вашата компютърна система.
Купи сега


7. Дънна платка ASUS PRIME X570-P


За десерт ще споделим с вас още една дънна платка от най-висок клас, произведена от ASUS. ASUS PRIME X570-P е устройство, проектирано за сериозни потребители, които искат да извлекат максимума от процесорите на Ryzen. Адаптирано е специално към изискванията на процесорите от третото поколение AMD Ryzen, които разполагат с много ядра и изискват повече енергия, за да работят пълноценно. В същото време дънната платка е страхотна от естетическа гледна точка, тъй като предлага на своите потребители пълен контрол върху RGB осветлението с множество разнообразни функции. Устройството разполага с 4 слота за DDR4 RAM памет и може да поддържа до цели 128 GB RAM. Поддържа огромно количество съвременни технологии и е съвместимо с множество допълнителни устройства.
Купи сега

5/5 - (1 vote)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!